• Početna>
  • Vesti>

Presuda u slučaju Pjetera Šalje biće izrečena 16. jula

Foto: Specijalizovana veća Kosova

Iz Specijalizovanh veća Kosova u Hagu saopšteno je da će 16. jula u 14 časova biti izrečena presuda Pjeteru Šalji.

U ovom predmetu tužilac tereti Pjetera Šalju i nekoliko drugih vojnika Oslobodilačke vojske Kosova, policajaca i stražara da su približno od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. učestvovali u proizvoljnom lišavanju slobode, surovom postupanju, mučenju, a u jednom slučaju i u ubijanju zatvorenika u fabrici metala u Kukešu, na severu Albanije, navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća Kosova.

Dodaje se da su prema optužnici, žrtve tih krivičnih dela bile pod sumnjom da kolaboriraju sa Srbijom ili da ne podržavaju OVK, i nisu aktivno učestvovale u neprijateljstvima. Osam žrtava učestvovalo je u sudskom postupku preko pravnog zastupnika.

U optužnici se navodi da su zatvorenici u fabrici metala redovno zlostavljani, kako fizički, na primer, premlaćivanjem raznim predmetima, tako i psihički, na primer, pretnjama smrću, ponižavanjem, maltretiranjem, saslušavanjem i prisilnim ili iznuđenim izjavama i priznanjima.

U optužnici se, dalje, tvrdi da je Pjeter Šalja značajno doprineo krivičnim delima za koja se tereti tako što je u njima neposredno učestvovao, kao i tako što nije preduzeo odgovarajuće mere kako bi obezbedio humano postupanje sa zatvorenicima u fabrici metala u Kukešu, te tako što je na neki drugi način pomagao u vršenju krivičnih dela za koja se tereti.

Suđenje je počelo 21. februara 2023. s uvodnim izlaganjima specijalizovanog tužioca, zastupnika žrtava i odbrane. Tužilaštvo je izvođenje dokaza završilo 6. jula 2023.

Comments

Pročitaj još