Đurić: Srbija snažno veruje u moć dijaloga

Foto: Tanjug / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Šef diplomatije Srbije Marko Đurić učestvovao je u Vašingtonu na poslovnom okruglom stolu Američko-srpskog poslovnog saveta (ASBC), odakle je kao glavni zaključak preneo poruku da je Srbija “bum destinacija” za investicije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Marko Đurić je rekao da je glavna poruka na upravo održanom poslovnom savetu, u Vašingtonu, bila – dođite u Srbiju.

Prema njegovim rečima, razlozi za to su što je “Srbija zemlja koja se ogromnom brzinom razvija i u kojoj poslovne šanse danas predstavljaju sigurnu investiciju za sutra, sa stopom rasta od 4,7 posto u prvom semestru ove godine.

“Zatim, tu je i Ekspo u koji investiramo oko 17 milijardi dolara, sa rastućim IT sektorom, s radnom snagom koja je obrazovana, kompetentna i odlučna, s institucijama koje se bore za svakog stranog investitora i sa širom otvorenim vratima za američke investicije, mislim da se izdvajamo po kvalitetu“, naglasio je Đurić.

Do kraja godine, kako je istakao, naša zemlja dobiće još jedno formalno unapređenje u statusu investicionog rejtinga.

“Naš monetarni sistem je toliko stabilan da se duže od jedne decenije nije promenio niti za jotu kurs naše valute. Mislim da zbog toga, ovde u Americi, postajemo velika vest kao investiciona destinacija, a američka ekonomija stoji bolje nego evropska ekonomija.

Za nas je veoma značajno, za naš životni standard, za našu privredu, što srpsko-američki poslovni savet, koji smo osnovali ovde prošle godine kada sam bio ambasador, nastavlja da radi punom parom”, zaključio je ministar Đurić.

Stjuart: Idealno vreme za poslovanje u Srbiji

Prema rečima Erika Stjuarta, predsednika ASBC-a i predsednika Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) sa sedištem u Vašingtonu, mnoge američke kompanije održale su sastanke sa ministrom Đurićem kako bi razgovarale o potencijalnim investicijama, otvaranju radnih mesta i proširenju poslovanja u Srbiji.

“Veoma smo uzbuđeni jer smatramo da je sada zaista idealno vreme za poslovanje u Srbiji. Vlada Srbije, narod i kompanije veoma su otvoreni za saradnju. Radujemo se jer smo dugo čekali da Srbija postane mesto za poslovanje i kada je reč o poslovanju na Zapadnom Balkanu, ne postoji bolje mesto za to u ovom trenutku”, rekao je Stjuart.

On je podsetio da je Asocijacija prošle godine organizovala da delegacija američkih privrednika poseti Beograd, dodajući da će takva poseta biti upriličena i ove godine.

“Nastavićemo da jačamo odnose između Amerike i Srbije i da pronalazimo načine za zajedničko poslovanje u cilju povećanja zarada u Srbiji, rasta investicija i otvaranja novih radnih mesta. Sada je idealno vreme za to. Podržavamo ulazak Srbije u EU i želimo da srpsko-američki odnosi budu na najvišem nivou”, poručio je Stjuart.

Okrugli sto okupio je članice Američko-srpskog poslovnog saveta, među kojima su renomirane američke kompanije Behtel, UGTR rieuablz, Viza, Siti, ADM, Palo Alto netvorks, Vestinghaus i drugi, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije. 

Srbija snažno veruje u moć dijaloga

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić koji prisustvuje programu “Partnerstvo za mir” u okviru NATO samita rekao je da je Srbija u Vašingtonu jer snažno veruje u moć dijaloga kao i da naša zemlja doprinosi regionanoj i globalnoj bezbednosti.

Đurić je istakao da smo vojno neutralna zemlja, ali da želimo da se razume naša pozicija u svetu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

“Mi nismo članica NATO, ali želimo da, koristeći i oslanjajući se na moć dijaloga, proširimo razumevanje za srpsku poziciju o našim strateškim nacionalnim temama – od Kosova i Metohije do regionalne situacije”, istakao je Đurić.

Đurić je naveo da Srbija želi da se prikaže kao konstruktivan akter, koji doprinosi i regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

“Srbija je treća u doprinosu mirovnim misijama u Ujedinjenim nacijama u svetu”, rekao je ministar i naglasio da se Srbija zalaže za jačanje razumevanja među partnerima, koji su trenutno u sukobu.

Istakao je da su brojni razgovori na marginama značajni za poboljšanje imidža Srbije.

“Za ugled Srbije je veoma značajno to što smo imali razgovore i sa gospodinom Blinkenom, na marginama samita, zatim sa nizom ministara inostranih poslova zemalja članica NATO, kako onih koji nisu priznali nezavisnost Kosova i Metohije, tako i onih koji jesu”, rekao je Đurić.

Naveo je da Srbija kao zemlja članica “Partnerstva za mir” ima aktivnu ulogu u toj organizaciji.

Komentarišući prve dane posete Vašingtonu, Đurić je rekao da je imao susrete i sa demokratskim kongresmenom iz Kalifornije Erikom Svolvelom, koji ima veliki uticaj u Demokratskoj partiji, kao i sa predsedavajućom Srpskog kokusa Klaudijom Teni, iz Republikanske partije, iz države Njujork.

Đurić je dodao da je o jačanju saradnje dve zemlje razgovarao i sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, kao i da predsedavanje Mađarske Savetu Evropske unije predstavlja šansu za Srbiju, ali i za samu Evropsku uniju.

“Zahvalni smo našim mađarskim prijateljima. Zajedno radimo na otvaranju novih klastera, kada je reč o pregovorima Srbije sa Evropskom unijom”, naveo je Đurić.

Comments

Pročitaj još