• Početna>
  • Vesti>

Đurić u Vašingtonu sa Sijartom o snižavanju tenzija u svetu

Foto: Tanjug

Na poziv predsednika SAD Džozefa Bajdena, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić prisustvovao je u Vašingtonu prijemu povodom 75 godina od osnivanja organizacije NATO. Šef srpske diplomatije razgovarao je tom prilikom sa predstavnicima zemalja članica i zemalja partnera o aktuelnim regionalnim i međunarodnim temama.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić susreo se sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, na marginama NATO samita u Vašingtonu i tom prilikom ocenio da je očuvanje mira i stabilnosti regiona neophodan preduslov za njegov dalji politički, ekonomski i svaki drugi razvoj.

Đurić je naglasio da će Srbija, kao i do sada, biti konstruktivan partner koji podstiče i doprinosi ostvarenju tog zajedničkog cilja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova uz čestitke kolegi na preuzimanju predsedavanja Savetom Evropske unije, Đurić je izrazio očekivanje da će proširenje evropske porodice na region Zapadnog Balkana ponovo biti u fokusu relevantnih političkih struktura na starom kontinentu.

Govoreći o odličnim bilateralnim odnosima koje prati dinamičan razvoj saradnje u svim oblastima, Đurić je izdvojio značaj nacionalnih manjina kao mostova između naših nacija, ukazavši da je naša zemlja veoma zadovoljna položajem Srba u Mađarskoj.

Kada je reč o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, sagovornici su ukazali da će naše dve zemlje nastaviti da deluju u okviru međunarodne zajednice, dajući doprinos snižavanju tenzija u svetu i uspostavljanju globalnog mira i sigurnosti.

Samit NATO održava se od 9. do 11. jula u Vašingtonu.

Comments

Pročitaj još