• Početna>
  • Vesti>

Počinje NATO samit u Vašingtonu, prisustvuje srpski šef diplomatije

Foto: NATO

U Vašingtonu počinje trodnevni NATO samit, povodom 75. godišnjice postojanja tog vojnog saveza. Glavna tema skupa biće podrška Ukrajini – novi plan za koordinaciju isporuke opreme Ukrajini i obuka njenih oružanih snaga.

Saveznici će razgovarati i o jačanju odvraćanja i odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapredjenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.

Samitu NATO-a prisustvuje i šef srpske diplomatije Marko Đurić.

Uoči samita, Đurić je rekao da je Srbija posvećena dijalogu i saradnji, dok istovremeno ostaje čvrsto pri politici vojne neutralnosti i nacionalnim interesima.

Istakao je da će predstavljati našu politiku i razgovarati sa predstavnicima zemalja sa kojima delimo, i sa onima sa kojima manje delimo ili ne delimo stavove o regionalnim i međunarodnim temama.

Tokom NATO samita biće reči i o jačanju odbrane, povećanju vojne proizvodnje i industrijske baze, unapređenje partnerstava Alijanse i ulaganju u sopstvenu i kolektivnu odbranu NATO članica.

Kako je najavljeno na marginama samita, američki predsednik Bajden sastaće se sa ukrajinskim liderom Zelenskim i drugim saveznicima koji su potpisali bilateralne bezbednosne sporazume sa Ukrajinom.

Comments

Pročitaj još