• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Obnova 100 objekata kulturnog nasleđa Kosova, među nabrojanim nijedan srpski

Foto: Fejsbuk Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti pohvalio se na društvenim mrežama kako je ove godine izdvojen tri puta veći budžet za brigu o kulturnom nasleđu Kosova nego pre tri godine. Naveo je da je za tri godine njegove vlade obnovljeno 100 kultunih dobara, međutim, među tim dobrima nema onih koji predstavljaju kultuno nasleđe Srba sa Kosova.

Bez navođenja koliko je novca izdvojeno za rekonstrukciju kulturnih objekata, Kurti je istakao da je budžet veći nego ikada, odnosno tri puta veći nego 2021. Pohavalio se i da je za poslednje tri godine obnovljeno 100 objekata, što je, kako ističe, više nego u prethodne dve decenije zajedno.

Kurti je tako nabrojao da su obnovljeni – Kula porodice Tafoli u Suvoj Reci, Albanska istorijska škola “Ismail Kemali” u Uroševcu, Zgrada prve albanske škole u ​​Peći, Muzej hidroelektrane u Prizrenu, Hamam Gazi Mehmed-paše u Prizrenu, Kula Đilje Kadrise i drugi objekti albanske kulture.

Premijer Kosova napominje da se privode kraju radovi na Kući Hiniljer u Prištini, na rezidenciji pokojnog Ibrahima Rugove, Tradicionalne kuće Janjeva, te porodične kuće Krieziu u Đakovici, porodice Hajdini u Gnjilanu, Safći u Prištini…

U toku je obnova više porodičnih kuća iz prošlog veka u Prizrenu, Prištini, kao i Hebrejski kulturni centar u Prizrenu, Katolička crkva u Uroševcu, Džamija u Istoku, stara pošta u Mitrovici.

Međutim, među nabrojanim objektima od kultunog značaja nema nijednog spomenika kulture Srba na Kosovu ili Srpske pravoslavne crkve.

Comments

Pročitaj još