• Početna>
  • Vesti>

Kosovska Agencija za informacije: Građani da poštuju kriterijume za zaštitu privatnosti tokom postvljanja nadzornih kamera

Foto: Ilustracija

Kosovska Agencija za informacije i privatnost u okviru mera za zaštitu ličnih podataka, poziva sva lica koja se odluče za postavljanje nadzornih kamera u privatnim objektima da imaju u vidu kriterijume za zaštitu privatnosti i mere bezbednosti.

Iz ove agencije navode da su primili značajan broj pritužbi građana sa kamerama za nadzor u privatnim objektima (domovi i stanovi) mimo kriterijuma definisanih zakonodavstvom za zaštitu podataka o ličnosti. Rešene žalbe su u pojedinim slučajevima rezultirale narušavanjem privatnosti građana pošto su posmatrane van parametara privatne svojine, uključujući stranu privatnu svojinu i javne prostore.

Agencija za informacije i privatnost poziva sve građane koji su instalirali sisteme kamera da obezbede da kamere prate i snimaju samo svoju imovinu, a ne javne prostore ili imovinu komšija.

Prilikom postavljanja kamera građani su dužni da postave table sa najavom prisustva kamera, da bezbedno čuvaju snimke, štiteći ih od neovlašćenog pristupa, kao i da čuvaju snimke razumno vreme, ne duže od 30 dana.

Comments

Pročitaj još