• Početna>
  • Vesti>

U manastiru Sv. Jovana u Sočanici na severu Kosova proslavljen Ivanjdan

Foto: TV Most

U manastiru Sv. Jovana na severu Kosova danas je svečano proslavljena manastirska slava Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije uz sasluženje sveštenstva, bratstva leposavićke opštine i brojnog vernog naroda.

Vladika je blagoslovio slavsko žito i kolač, a potom u svojoj besedi podsetio na život Svetog Jovana Preteče, koji je u svemu prethodio Gospodu po svom načinu života i smirenju.

Vernici ističu da se uvek kod manastira Sv. Jovana okupljaju u velikom broju oko praznika kako bi kroz zajedničku molitvu poželeli mir i blagostanje, kao i opstanak i opstanak na ovim svetim prostorima.

Manastir Sočanica nalazi se oko 4 kilometara od istoimenog sela u opštini Leposavić. Manastirska crkva podignuta je 1862. godine na mestu starije Crkve posvećene Vavedenju Presvete Bogorodice. Na osnovu jedne nadgrobne ploče pronađene u neposrednoj blizini Crkve, vidi se da je Crkva bila aktivna još 1643. godine, a sama Sočanica se kao Selčanica, pominje u osnivačkoj povelji Kralja Milutina svojoj Zadužbini Banjskoj koji se nalazi u neposrednoj blizini Sočanice.

Manastir Sv. Jovana u Sočanici aktivan je od 2002. godine kada se oko manastirske crkve nastanilo bratstvo.

Svakodnevno u manastiru pristižu vernici, ne samo iz Sočanice, Leposavića ili sa severa Kosova, već i sa cele teritorije Kosova i cele Srbije. Najsvečanija bogosluženja u godini su na dan manastirske slave Usekovanje Sv. Jovana Krstitelja, kao i na praznike Ivanjdan, Sv. Jovan Bogoslov i Vavedenje Presvete Bogorodice, kada se u manastiru okupi više stotina poklonika baš kao i danas.

Pored svakodnevnog bogosluženja i uobičajenih aktivnosti monaške zajednice, bratstvo manastira se trudi da svakodnevno obnovi i uređuje ovu drevnu svetinju, kako bi ona živela svojim punim pravoslavnim manastirskim životom.

Comments

Pročitaj još