• Početna>
  • Vesti>

Koha: Tužilaštvo počelo sa radom na slučaju “opstrukcija izbornog procesa” na severu Kosova

Foto: RTK

Institucije pravosuđa počele su rad na rešavanju „opstrukcije izbornog procesa“ od strane direktora koji nisu dozvolili korišćenje škola na severu Kosova kao biračkih centara.

Centralna izborna komisija je potvrdila da je prosledila obaveštenje sa podacima o ovom događaju. Tužilaštvo da je slučaj prosleđen Mitrovici.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici počelo je da se bavi opstrukcijom izbornog procesa od strane direktora škola na severu.

Da bi se održao proces glasanja za ili protiv smene gradonačelnika u četiri opštine naseljene pretežno srpskim stanovništvom, CIK je morao da pronađe alternativne lokacije, pošto srpski školski objekti nisu bili dostupni.

„Obaveštavamo vas da su slučajevi evidentirani i da je proces u toku“, rekao je Valjon Preteni, portparol Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Međutim, ova institucija nije dala nikakve druge podatke u vezi sa vođenjem slučaja.

Slučaj u Mitrovici je na dalje postupanje prosledila tužiteljka Ljaura Pulja, koja je nacionalni koordinator za izbore.

Pulja je u kratkom odgovoru rekla da su po dobijanju informacija od CIK-a isti obrađeni u nadležnom tužilaštvu, a to je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici.

Slanje informacija tužilaštvu još aprila tražili članovi CIK-a

Bez iznošenja detalja o sadržaju, iz Centralne izborne komisije su potvrdili da su se obratili tužilaštvu.

„Centralna izborna komisija je preduzela konkretne korake kako bi se pozabavila odbijajućim pristupom direktora škola u procesu glasanja 21. aprila. CIK je prosledio obaveštenje Državnom tužilaštvu sa detaljnim podacima”, izjavio je Valjmir Eljezi, portparol CIK-a.

Prosleđivanje informacija Tužilaštvu bio je zahtev članova CIK-a nakon potvrde da nije dozvoljeno održavanje glasanja u školama na severu.

Koha je u aprilu izvestila da su nelegalne institucije Srbije zabranile direktorima srpskih škola bilo kakvu komunikaciju sa institucionalnim predstavnicima Kosova, uoči glasanja za smenu gradonačelnika.

Comments

Pročitaj još