• Početna>
  • Vesti>

Potpisani sporazumi o saradnji Euleksa i Instituta za sudsku medicinu u rasvetljavanju sudbine nestalih

Foto> Euleks

Šef Misije Euleks-a Đovani Pjetro Barbano i kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju potpisali su dva tehnička sporazuma koja imaju za cilj da konsoliduju saradnju između Euleksa i Instituta za sudsku medicinu u rasvetljavanju sudbine nestalih lica, saopšteno je na sajtu Euleksa.

Kako se dodaje, “tehnički sporazum o sprovođenju zajedničkog rada na predmetima pokriva suštinsko pružanje pomoći Euleksovog tima sudske medicine u svim tehničkim aspektima potrage, ekshumacije i identifikacije nestalih u vezi sa sukobom na Kosovu”.

“Tehnički sporazum između Euleksa i ISM o sprovođenju zajedničkog rada na slučajevima pokriva ključno pružanje pomoći ISM-u od strane Euleksovog Tima za sudsku medicinu u svim tehničkim aspektima potrage, ekshumacije i identifikacije nestalih lica u vezi sa sukobom na Kosovu”, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da će potpisani sporazumi pomoći da se povećaju kapaciteti ISM za sprovođenje rada na pitanju nestalih lica, kako je predviđeno nedavno usvojenom ‘Strategijom za tranzicionu pravdu 2024‘.

“Od početka svog mandata do danas, Euleks neumorno radi na lociranju i vraćanju posmrtnih ostataka nestalih lica njihovim porodicama kako bi oni bili sahranjeni s poštovanjem i dostojanstvom. Euleksovi stručnjaci pružaju ekspertizu i savet u identifikaciji skrivenih ili neobeleženih grobova i ekshumaciji i identifikaciji žrtava rata na Kosovu i perioda odmah nakon njega. Misija takođe podržava ISM u pregledu neidentifikovanih ostataka u Mrtvačnici u Prištini”, dodaje se.

Od 2009. godine Euleksovi stručnjaci su aktivno učestvovali u 806 terenskih operacija lociranja nestalih lica, uključujući 210 ekshumacija. Identifikovani su posmrtni ostaci 507 lica, uključujući 348 nestalih lica, saopšteno je.

“Euleks ostaje posvećen pružanju podrške svojim kolegama u ISM-u i drugim relevantnim kosovskim institucijama na rasvetljavanju sudbine nestalih lica, bez obzira na okolnosti njihovog nestanka, njihovu etničku pripadnost, versko ili nacionalno poreklo ili bilo koje druge karakteristike. Posao Misije je da pomogne kosovskim institucijama da pruže preko potrebne odgovore porodicama i najmilijima nestalih, kako bi ostvarili svoje pravo da saznaju istinu“, zaključuje se u saopštenju.

Ovim povodom oglasio se šef Misije Euleks-a Đovani Pjetro Barbano na platformi Iks. On je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma i istakao je da Euleks ostaje u potpunosti posvećen pružanju podrške ISM-u u njihovom neprocenjivom radu na pronalaženju nestalih lica”.

Comments

Pročitaj još