• Početna>
  • Vesti>

Odbrana Slađana Trajkovića ponovo traži ukidanje mere sudskog pritvora

Foto: Kim

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini odlučiće o novom zahtevu odbrane za puštanje iz pritvora Slađana Trajkovića, optuženog za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u opštini Vučitrn.

Advokat Slađana Trajkovića, Dejan A. Vasić, zatražio je danas ukidanje pritvora njegovom klijentu uz mogućnost jemstva. Vasić je u ime porodice optuženog ponudio 30.000 evra i kuću u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice.

Vasić je naglasio da Slađan Trajković nema nameru da beži, navodeći da je ceo njegov život u Mitrovici, uključujući njegovu porodicu. Ponovo je sudskom veću ukazao i na njegovo loše zdravstveno stanje.

„To što je on (Slađan) rođenjem stekao državljanstvo Srbije, ne znači da on tamo živi ili stvara interes tamo. Ilegalni prelazi na severu Kosova su zatvoreni, ne postoji teoretska šansa da bilo ko može da pobegne. Ovom sudu nudim sav svoj kredibilitet svojom rečju. Nakon što sam mnogo dobro upoznao Slađana i njegovu porodicu, ja apsolutno mogu da garantujem da će on ostati u svojoj kući i da nigde neće pobeći. Poznajući Slađana, ja znam da je njemu sav životni interes vezan za to da pokaže da ovo za šta se optužuje nije istina“, naglasio je Vasić obraćajući se sudskom veću sa zatevom za ukidanje pritvora.

Sudija Mentor Bajraktari se potom obratio optuženom Trajkoviću upitavši ga da li potvrđuje ono što je njegov branilac rekao.

„Nikad ne bih otišao, da me teraju ne bih otišao sa Kosova. Uvek sam živeo tu i cela Mitrovica me zna“, rekao je Trajković.

Međutim, tužiteljka Fljorije Šamoli traži od sudskog veća da odbije zahtev odbrane. Ona smatra da i dalje postoji opasnost od bekstva, navodeći da se „znaju odnosi Srbije prema Kosovu“. Ne slaže se ni sa advokatom po pitanju ilegalnih prelazaka na severu Kosova, navodeći da je tokom ove nedelje informisana o najmanje 20 slučajeva. Kaže da ukoliko Trajković pobegne da će to otežati sudski postupak koji se protiv njega vodi.

Sudsko veće predvođeno Mentorom Barjaktarijem će o zahtevu odbrane odlučivati van ročišta, a o svojoj odluci će obavestiti obe strane narednih dana.

Svedoci se nisu pojavili

U nastavku suđenja optuženom Slađanu Trajkoviću danas su trebala da svedoče dvojica Albanaca, međutim, uprkos pozivu suda nijedan se nije odazvao. Sudija Mentor Barjaktari je rekao da je svedok A. M. naveo da ne može da prisustvuje iz zdravstvenih razloga, dok drugi svedok nije navodio konkretne razloge, osim da neće prisustvovati.  Zbog toga su i današnje i sutrašnje ročište otkazani.

Ročišta odložena do daljeg

Sudija je takođe rekao da se sva dalja ročišta odlažu na neodređeno jer će doći do promena u sudskom veću. Naime, Barjaktari odlazi u Apelacioni sud pa će se, kako je sam rekao, formirati novo sudsko veće koje će preuzeti slučaj Slađana Trajkovića. On je rekao da se to ne može očekivati tokom letnjih odmora.

Slađan Trajković je uhapšen 15. decembra u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Mitrovice, nešto više od mesec dana pošto je sa svojim kolegama policajcima napustio Kosovsku policiju. Od tada je u pritovoru u Podujevu. Povodom njegovog hapšenja održano je više protesta, kako u Mitrovici, tako i u Prištini ispred Specijalnog tužilaštva.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv Slađana Trajkovića u julu prošle godine, zbog sumnje da je navodno počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva tokom sukoba na Kosovu na području Vučitrna. Suđenje mu je počelo 27. jula prošle godine.

Na današnje zakazano ročište došla je porodica Slađana Trajkovića.

Comments

Pročitaj još