• Početna>
  • Vesti>

Žiofre: Politika proširenja EU ključna i tokom mađarskog predsedavanja

Foto: Tanjug

Šef Delegacija Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da će politika proširenja EU ostati jedna od ključnih stvari tokom šestomesečnog mađarskog predsedavanja Savetom EU, koje je počelo 1. jula.

Emanuele Žiofre ističe da će plan rasta ostati u fokusu i da nastavljaju da rade na svim frontovima.

Juče je odobreno 1,2 milijarde evra pomoći za Zapadni Balkan koje uključuje i izgradnju pruge Beograd-Niš”, rekao je Žiofre novinarima uoči događaja pod nazivom “Od Belgije do Mađarske: Nove mogućnosti za dalje ubrzanje procesa proširenja” koji je organizovan u Beogradu.

Na skupu se govorilo o dometima belgijskog predsedavanja Savetu EU, kao i očekivanjima od mađarskog, sa posebnim fokusom na politiku proširenja.

On je dodao da je Evropski savet usvojio i mapu puta za reforme, u kojoj je naglašeno da unutrašnje reforme moraju da idu paralelno sa proširenjem kako bi Evropska unija postala jača na globalnoj sceni.

“Evropski savet je zaista istakao novi dinamizam koji postoji u politici proširenja. Zaista je odgovornost i na Evropskoj uniji kao i na zemljama kandidatima da iskoriste ovu priliku i preduzmu neophodne korake kako bi napredovali u proširenju”, rekao je šef Delegacije EU.

Zahvalio je Belgiji na, kako je ocenio, odličnom upravljanju Savetom EU i postignutim rezultatima. Takođe, raduje se i mađarskom predsedavanju, uz ubeđenje da će zajedno raditi na promovisanju proširenja na Zapadnom Balkanu, a posebno u Srbiji.

Mađar: Prioritet jačanje EU u oblasti ekonomije

Ambasador Mađarske u Srbiji Jožef Zoltan Mađar rekao je da će tokom predsedavanja jedan od najvećeg prioriteta biti jačanje EU prvenstveno u oblasti ekonomije.

“Svakako ćemo imati kao jedan od najvećih prioriteta proširenje. Ja sam zahvalan Belgijskom predsedništvu što su zapravo učinili jako puno na dobijanja jednog dobrog momentuma za nastavak procesa proširenja”, rekao je Mađar.

Istakao je da Mađarska smatra da napori koje je Srbija učinila na putu ka EU moraju da se ocene kao pozitivni i dodaje da su se iz perspektive Mađarske stekli uslovi za otvaranja novog klastera ili nekih novih poglavlja u narednom periodu.

Ambasadorka Kraljevine Belgije u Srbiji Kati Bugenhout naglasila je da je 30. juna završeno 13. predsedavanje Belgije Savetom EU i da je u periodu predsedavanja Belgija uradila sve što je i obećala – obezbedila veću zaštitu, ojačala i pripremila EU.

Dodala je da je tokom belgijskog predsedavanja u fokusu bio Plan rasta za Zapadni Balkan kao i politika proširenja Evropske unije, i dodala da očekuje da će tako ostati i tokom mađarskog predsedavanja.

Mišćević: Spremnost za otvaranje Klastera 3

Ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Tanja Miščević rekla je da to Ministarstvo trenutno najviše radi na tome da održi tempo koji bi dokazao da je Srbija potpuno spremna za otvaranje Klastera 3.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike (CEP) Srđan Majstorović laže da je osnovni cilj da se građani Srbije upoznaju sa trenutnim prioritetima EU i da dobiju jasnu perspektivu na koji način se Vlada Srbije priprema da odgovori na one izazove sa kojima se suočava EU.

Comments

Pročitaj još