• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Pojačana dejstva vazduhoplova sa i bez posade u okruženju sa izviđačkim namerama – bez prelaženja granice, moramo da imamo jaku Vojsku

Foto: Tanjug / Jadranka Ilić

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle sednice proširenog kolegijuma načelnika Generalštaba u kasarni “Banjica 2” da je taj sastanak održan kako bi se analizirali svi nedostaci i šta je to što je neophodno da se ispravi, kao i da se analiziraju bezbednosne pretnje i situacija u regionu.

On je naveo da ima mnogo izazova i kako je rekao, velike snage su okupljene u regionu.

“Jedanput ili dva puta godišnje imamo te sastanke i na njima analiziramo sve nedostatke i šta je to što je neophodno da ispravimo u našem radu i takođe analiziramo bezbednosne pretnje, analiziramo situaciju u regionu. U skladu sa tim donosimo i određene odluke. Srbija, odnosno oprema i naoružanje Vojske Srbije se modernizuju, uvećavaju i unapređuju kao i ubojna sredstva”, rekao je Vučić.

Dodao je da ono čime nisu zadovoljni, to je popuna, odnosno brojem ljudi, naročito to na severu Srbije, u Beogradu i Vojvodini.

“Mnogo izazova imamo, velike snage su okupljene u regionu iz različitih razloga, od značajnih snaga susednih zemalja do ogromnog broja NATO pripadnika na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku, to 4534. Mi računamo na dobru saradnju sa Kforom i NATO trupom i verujemo da će doprineti stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji.

U ovom trenutku imate u okviru misije LTA 1.500 NATO vojnika u BiH koje su pojačane nečim što je novina, to su strateške rezerve koje je postavila Evropska unija i one ne nalaze se na toj teritoriji već na teritoriji susednih zemalja Rumunije, Mađarske, Bugarske.

Takođe uvereni smo da ni na koji način neće biti upotrebljene protiv bilo srpskog naroda, bilo Republike Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić: Pojačavaju se dejstva vazduhoplova sa posadama i bez posada u okruženju, sa izvđačkim namerama

Predsednik Srbije izjavio je danas da je Vojska Srbije primetila dejstva vazduhoplova sa posadama i bez posade i dronova sa izviđačkim namerama prema Srbiji bez prelaženja granice, kao i da je to pojačano iz svih smerova.

Vučić je rekao da je primećeno podizanje albanskih “bajraktara” iz pravca Đakovice 5. i 20. juna do visine 5.800 metara sa namerom izviđanja pozicije Vojske Srbije.

“Takođe švedsko nemački avioni su radili snimke ne sa teritorije koja je pod kontrolom Vojske Srbije, već sa drugih teritorija koje nisu pod kontrolom srbije, ali prave veoma precizne snimke zbog prisustva bezbednosnih i vojnih snaga na terititoriji centralne Srbije”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, nastavićemo da radimo ubrzano, da radimo više i bolje i da buemo mnogo jasniji u poruci odvraćanja potencijalnog agresora na našu zemlju. Istakao je da će i namenske fabrike morati da rade više, a ne da se bave političarenjem.

“Moraćemo da povećamo ljudstvo u Vojsci, onih koji nose pušku”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ćemo morati da promenimo mnoge od navika, da radimo više i bolje i da budemo mnogo jasniji u poruci odvraćanja svakog potencijalnog agresora na našu zemlju. 

“Kada kažem moraćemo da radimo više, moraće da rade bolje i naše fabrike namenske industrije,  moraćemo da dalje povećavamo ljudstvo u Vojsci Srbije, ali ne na pozicijama sekretara i sekretarica već onih koji mogu da nose pušku i da pomognu zemlji u svoju odbranu”, rekao je Vučić.

“Mnogo novca ulažemo, primanja naših vojnika su nikad veća. Veoma značajna primanja, mnogo novca država ulaže i tražimo najveći stepen posvećenosti. Srbija želi mir, uvek će želiti mir i čuvaće ga, ali da bismo mir mogli da sačuvamo, moramo da imamo dovoljno jaku vojsku koja će da odvrati svakog potencijalnog neprijatelja”, istakao je predsednik.

Dodao da se mnogo novca ulaže u vojsku i ocenio da su primanja vojnika “nikada veća” i da su realne plate, kako kaže, 40 do 50 odsto veće od osnovne plate.

“Mnogo novca država Srbije ulaže i tražimo najviši stepen pripremljenosti, morala i osposobljenosti za potencijalnu odbranu zemlje i za sveukupno odvraćanje agresora”, zaključio je Vučić.

Vučić o terorističkom napadu: Naše bezbednosne snage obavile posao, nisu ustanovljene greške

Predsednik Vučić izjavio je da se analizira ceo slučaj terorističkog napada koji se u subotu dogodio ispred Ambasade Izraela u Beogradu, da se analiziraju i potencijalne greške, ali da do sada one nisu ustanovljene.

“Mnogo je težak i naporan taj rad i mnogo je teško uvek ispratiti sve, ali se trudimo da to uradimo i ovoga puta su naše snage i policijske i bezbednosne agencije, uspele da obave svoj posao u skladu sa zakonom i da neutrališu teroristu i neprijatelja”, rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da li se može smatrati propustom u radu službi bezbednosti to što im je napadač na žandarma izmakao samo veče pre napada.

Vučić je naglasio da valja imati u vidu da nije bilo moguće imati dokaze da neko priprema terorističko delo.

Prema njegovim rečima tužilaštvo, a ne Bezbednosno-infomativna agencija je to koje može da hapsi samostalno i kako je rekao “da se pitala samo BIA i da se pitao samo MUP, ti bi odavno bili iza rešetaka”.

O crnogorskoj rezoluciji o Jasenovcu

Upitan o napisima o njegovom uticaju na donošenje rezolucije o Jasenovcu u Crnoj Gori, predsednik Vučić je pozvao predstavnike vlasti u Crnoj Gori da izađu i kažu da li je on bio tvorac rezolucije i da li je on insistirao da je usvoje.

Kako je rekao, za Rezoluciju o Srebrenici govore da je to put u budućnost, a da kada je reč o rezoluciji o Jasenovcu govore da rezolucije nisu put za rešavanje problema u regionu i da moraju da imaju saglasnost svih u regionu.

Vučić: Srbija ne želi da dozvoli izvoz litijuma, već litijumskih baterija

Govoreći o litijumu, predsednik je rekao da Srbija ne želi da dozvoli izvoz litijuma, već litijumskih baterija, da bi se vrednost zadržala u Srbiji i da je ponosan što se bori za to.

“Ja znam da je to put za ogroman napredak i Loznice i Podrinja i Rađevine i cele naše Srbije. To što se pravite da to ne znate, jer mislite da lažima možete da ujedinjujete narod, da sebe podižete iz mrtvih, jer nikome više niste važni. Moj posao je da vodim zemlju u bolju budućnost”, rekao je Vučić.

On je dodao da bi voleo da sa liderima pokreta “Ne damo Jadar” ode na poligraf, da bi se videlo da li su dobili novac.

Comments

Pročitaj još