• Početna>
  • Vesti>

Starešina OVK na suđenju Tačiju: Glavni štab odlučivao o strateškim akcijama

Hašim Tači (Foto scp-ks.org)

U nastavku haškog procesa bivši član Glavnog štaba OVK Bisljim Zirapi potvrdio je da je taj štab odlučivao o “strateškim operacijama” OVK.

Zajedno sa bivšim kosovskim predsednikom i liderom OVK Hašimom Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svi optuženi su u vreme obuhvaćeno optužnicom bili članovi GŠ OVK zbog čega je pitanje kontrole i komande tog štaba nad pritvorima i jedinicama OVK od suštinske važnosti u ovom procesu.

Zirapi je posvedočio da je „GŠ OVK odobravao operacije na strateškom nivou. Dok su na taktičkom nivou o akcijama odlučivali komandanti operativnih zona“.

Zapovednici operativnih zona OVK bili su podredjeni GŠ OVK, proističe iz svedokovog iskaza.

Pošto je na Kosovo došao iz Albanije u maju 1998, Zirapi je, kako je izjavio, po nalogu članova GŠ OVK Redžepa Seljimija i Sokolja Bašote, radio na reorganizaciji i ujedinjenju jedinica OVK u Drenici i području oko Prizrena i Dečana.

Svedok je precizirao da su, u okviru te reorganizacije, formirane brigade OVK. Zatim i „operativne zone“ Drenica, Paštrik i Dukadjin.

U junu 1998, Zirapi je, po sopstvenim rečima, o tome i „situaciji na terenu“ raportirao članovima GŠ OVK Tačiju, Veseljiju i Bašoti i izložio im svoje predloge.

Sredinom jula 1998, GŠ OVK je Zirapija postavio za svog glavnog operativca.

Na sastanku u Mališevu, po svedokovim rečima, bili su Tači, Veselji, Bašota, Seljimi, Krasnići i Ljah Brahimaj.

„Rekli su mi da je komandant GŠ OVK Azem Sulja, ali da se njegovo ime drži u tajnosti zato što je u inostranstvu“, opisao je Zirapi.

OVK je, prema svedokovoj napomeni, tada kontrolisala „skoro 50 odsto teritorije Kosova“.

Pošto je postavljen, Zirapi se sa pomenutim članovima GŠ OVK zatim uputio u okolinu Dečana na sastanak sa regionalnim vodjom OVK Ramušom Haradinajom.

Posle razgovora o „širenju i jačanju OVK“ i logističkim pitanjima, Zirapi je ostao u toj zoni i pomogao u formiranju brigada OVK i vojne policije, kao i u organizovanju komande.

Tada je, po svedoku, formirana je i jedinica za brze intervencije, nazvana Crni orlovi, kojom je komandovao Idriz Baljaj zvani Togeri.

Zirapi nastavlja svedočenje, koje će potrajati do kraja sedmice.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020., kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

Comments

Pročitaj još