• Početna>
  • Vesti>

Filipović: Svedok Milenkovića nije identifikovao kao počinoca krivičnog dela

Foto: Kim

Jedan od saslušanih svedoka na današnjem ročištu u slučaju Dragiše Milenkovića iz Kišnice potvrdio je navode odbrane, kazala je medijima advokatica Jovana Filipović. Milenkovića Specijalno tužilaštvo tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u zatvoru u Lipljanu 1999. godine.

Pred Specijalnim departmanom Osnovnog suda u Prištini saslušana su dva svedoka u predmetu okrivljenog Dragiše Milenkovića.

“Svedoci su dali svoje iskaze i ono što je karakteristično jeste da su, naročito drugi svedok, dali jedan iskren iskaz. On (svedok) je rekao da nije video Dragišu da je bio prisutan u zatvoru u Lipljanu. To je u potpunosti u saglasnosti sa našom odbranom. Mi tvrdimo da on nije bio prisutan i da nije mogao da učestvuje u zločinu koji se njemu stavlja na teret”, kazala je Filipovićeva.

Svedok tužilaštva se, kako je istakla advokatica, tokom saslušanja okrenuo prema okrivljenom, pogledao ga i rekao da on nema informacije, niti da ga je video i može da ga idetifikuje kao počinioca bilo kog krivičnog dela.

“Svedok je i ranije pred Policijom Kosova dao istovetnu izjavu. Nadamo se da će i ostali svedoci biti toliko hrabri i dati iskaz koji je u skladu sa zakonom i istinom”, kazala je ona i dodala da i ovaj svedok ima status oštećenog lica.

Filipovićeva je istakla da postoji zakonski rok u kome je žrtva dužna da prijavi maltretiranje.

“Ono što je karakteristično za ratne zločine jeste da se žrtve sete nakon 20 i više godina da prijave počinioce. Iako su mnogi od njih imali informacije da ti navodni počinioci žive na Kosovu. Jedino je u predmetima ratnih zločina ovo karakteristično, nije takav slučaj za ostala krivična dela”.

Odbrana zadovoljna

Odbrana Dragiše Milenkovića zadovoljna je onim što je do sada postigla.

“Sudu smo ukazali na sve nedostatke i kontradiktornosti svedoka koji su na bilo koji način optuživali Dragišu Milenkovića. Ostaje na sudu da pravilno ceni iskaze svedoka i prigovore koje je dala odbrana. Naročito sa današnjim sveodokom koji ga nije identifikovao kao počinioca krivičnog dela”, zaključila je Filipovićeva.

U predmetu Dragiše Milenkovića do sada je saslušano pet svedoka. Datum nastavka saslušanja ostalih svedoka još uvek nije poznat.

Comments

Pročitaj još