• Početna>
  • Vesti>

Vidovdan: Liturgija u manastiru Gračanica, parastos na Gazimestanu; Teodosije: Ovde smo da pokažemo ko smo

Foto: RTV Gračanica

Nekoliko stotina vernika prisustvovalo je vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanica koju je služio arhiepiskop crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje mitropolita i episkopa SPC.

Vladika raško-prizrenski Teodosije preneo je pozdrave patriharha Porfirija, kojem je onemogućeno da na današnji praznik bude sa svojim narodom.

“Mi danas sabrani ovde treba da pokažemo ko smo i za šta smo opredeljeni na ovom prolaznom zemaljskom životu. Treba da pokažemo da li držimo zavet Isusa Hrista. Da li držimo zavet svetog kneza Lazara. Da pokažemo koliko smo verni našoj veri pravoslavnoj, našim svetinjama. Ovde sam i da prenesem pozdrave njegove Svetosti, našeg patrijarha koji je svake godine sa nama i koji je u svojoj besedi govorio da je ovo njegov dom. Njemu je ove godine uskraćeno da bude sa nama. Oni koji misle da će time nešto postići nasuprot tome oni pokazuju ko su, šta su i kakva je njihova kultura”, rekao je vladika Teodosije.

Liturgiji su prisustvovali predstavnici lokalnih institucija, Kancelarije za KiM, zvaničnici iz centralne Srbije i regiona.

Parastos kosovskom junacima, održaće se , tradicionalno, na Gazimestanu, u 13h.

Comments

Pročitaj još