Aleksandra Ristić najlepša Kosovka devojka

Foto RTV Gračanica

U Domu kulture Gračanica, u okviru Vidovdanskih svečanosti, održan je tradicionalni finalni Izbor za Kosovku devojku 2024. godine. Između 12 finalistkinja izabrana je Aleksandra Ristić iz Obilića.

U prepunoj velikoj sali Doma kulture Gračanica, pred posetiocima iz svih krajeva Kosova, ali i iz centralne Srbije i Makedonije, izabrana je Kosovka devojka za 2024. godinu. O tome koja će devojka poneti titulu najlepše odlučivao je petočlani žiri u sastavu Nenad Vujačić predsednik žirija, Jasmina Stevanović, Ivana Čolović, Hajdana Vukotić i Ivana Vanovac.

Aleksandra Ristić iz Obilića, na “Vidovdanskom pesničkom bdenju” predaće kondir Kosovke devojke jednom od nagrađenih književnika.

„Velika je čast i zadovoljstvo učestvovati na ovakvim manifestacijama, jer zapravo zahvaljujući njima, mi koji smo deo njih uspemo da makar na trenutak doživimo našu tradiciju. Zapravo mi nismo predstavljale samo našu lepotu već smo predstavljale lepotu naše kulture“, rekla je Aleksandra Ristić, ovogodišnja Kosovka devojka.

„Jako mi je drago što sam uspela da donesem barem neku nagradu našem gradu i jako mi je drago što predstavljam Srbe iz Pljevalja, jako sam srećna zbog mojih roditelja,  što sam ispunila njihovu želju“, rekla je Anđela Gospić druga pratilja.

„Jako mije drago što sam učestvovala večeras i što sam odnela nagradu prve pratilje. Takođe želim da čestitam Kosovskoj devojci i devojci koja je odnela nagradu druge pratilje. Drago mi je zbog mojih roditelja zato što su oni verovali u mene i bili za to da se prijavim“, rekla je Elena Milentijević prva pratilja.

„Nije bilo tu mogućnosti da se pogreši, prosto koga god da smo od ovih devojaka odabrali večeras to bi bio pun pogodak. Prosto to je mladost, to je lepota, to je jedna neopterećenost, to je jedna odmornost duha koja se lepo videla iz njih na sceni. Svejedno je apsolutno, koju god od ovih dvanaest devojaka da smo odabrali prosto tu ne bi bilo greške. Sve su lepe, divne, mlade odmorne duhom tako da u tome i jeste bila čar, u tome jeste lepota ove večeri u tome što smo pokazali koliko je lepih, divnih mladih ljudi,  stasalo na ovom našem Kosovu i koliko zapravo na tu lepotu ništa, apsolutno ništa ne može da utiče“, rekla je Ivana Vanovac, član žirija.

Tradicionalnom izboru Kosovke devojke, pored predstavnika lokalne samouprave, sveštenstva SPC, prisustvovala je i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Svetlana Miladinov.

„Žao mi je što naš direktor Kancelarije Petar Petković nije ovde sa nama. Kao što znate njemu je zabranjen ulazak već duže vreme na prostor Kosova i  Metohije. On vas sve iskreno pozdravlja i čestita devojkama koje su danas sve učestvovale na izboru Kosovke devojke. Smatram da je ovaj izbor Kosovke devojke, izbor časti i poštenja devojaka sa prostora Kosova i Metohije, jer one su upravo čuvari naše otadžbine. Želim da u svoje lično ime i u ime svih nas iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažem da su u stvari sve one iste, sve one pobednice, jer da ovde na prostoru Kosova i Metohije, bez obzira koja će sada da ponese lentu, svi ljudi ovde nosite tu čast, taj zavet našeg Kosova i Metohije, da nam je u srcu Kosovo, a u duši Metohija“, rekla je Miladinov.

Na ovogodišnjem izboru za Kosovku devojku nastupio je i veliki broj izvođača, Kulturno umetničkih društava, dok su gosti večeri bili članovi grupe Rasia koja se bavi izvođenjem tradicionalnog i etno melosa.

Comments

Pročitaj još