• Početna>
  • Vesti>

Vučević: Politika Vlade o KiM je identična politici predsednika

Foto: Tanjug / Vlada Republike Srbije

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da je politika Vlade Srbije o Kosovu i Metohiji identična politici koju vodi predsednik Aleksandar Vučić i da je podržava.

Na pitanje da prokomentariše pisanje sarajevskog portala Slobodna Bosna o tome da on daje umerenije izjave od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, poput one da je za kompromis Srba i Albanaca, Vučević je istakao da Aleksandar Vučić priča to već 10 godina.

On je dodao da bi kompromis Srba i Albanaca bio potreban i da bi bio veliki uspeh, ali da to ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova.

“Kompromis nije poraz ni predaja. Kompromis ne znači da će neko ikada priznati de facto ili de jure tzv. kosovsku nezavisnost. Ali je nama, Srbima i Srbiji, potreban kompromis sa Albancima. Mislim da bi to bio uspeh za Srbiju”, poručio je Vučević.

Dodao je da je, pri tome, vrlo precizno rekao da kompromis znači da i obe strane moraju da budu jednako zadovoljne, odnosno nezadovoljne, a ne da jedna strana treba da dobije sve.

“Kad kažem sve, ne pričam o teritoriji, odmah da ljudi ne misle da se priča o podelama, nego sam pričao o odnosima Srba i Albanaca po pitanju o KiM. Ali daleko smo mi još od nivoa mogućeg dogovora između Srba i Albanaca. Suštinski sam rekao politiku vlade koja je apsolutno identična i podupire politiku predsednika Republike”, zaključio je premijer.

Dodao je da nije važno kako su to pojedini mediji u Sarajevu, Prištini ili Tirani izvukli iz konteksta.

Kako je rekao, najvažnije je da mi znamo šta radimo.

“Rekao sam da veliki narodi, velike države nisu velike zbog teritorije, već što su u stanju da traže mir i kada ona druga strana radi sve suprotno od održavanja ili postizanja mira. Mi time pokazujemo odgovornost kao narod i država. Nije vreme za junačenje, vreme je za mudrost”, poručio je Vučević.

Kako smatra, Srbiji treba politika Miloša Obrenovića.

“Treba nam da smo strpljivi, da razumemo geopolitičke okolnosti, da nismo pokolebani, da nismo slabi, da nismo obeshrabreni, ali da smo mudri, racionalni, da dobro promišljamo i da imamo jasnu strategiju o zaštiti državnih, nacionalnih i narodnih interesa. I upravo takvu politiku isprovodi predsednik Republike i isprovodi i Vlada Srbije. Tako da mi smo sinhronizovani i imamo isti cilj”, naglasio je Vučević.

Ponovio je da bi kompromis s Albancima bio veliki uspeh za Srbiju i Srbe kao narod, jer bi time, kako je rekao, zatvorili jednu otvorenu ranu koja postoji.

Comments

Pročitaj još