• Početna>
  • Vesti>

Lajčak: ZSO dogovorena mnogo pre mog vremena i ona je ključna za normalizaciju odnosa

Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je Zajedinica srpskih opština dogovorena mnogo pre njegovog vremena i sporazuma u Ohridu kao i da je ona ključna za normalizaciju odnosa.

Kako je rekao formiranje ZSO je navedeno i u Briselskom sporazumu iz 2013. i 2015. godine.

„Taj sporazum ratifikovala je Skupština Kosova i 2015. godine je dogovoreno da to treba da bude formirano“, kazao je Lajčak u podkastu objavljenom na sajtu prištinske nevladine organizacije Sbunker.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da postoji nacrt statut o kojem će se dogovarati u okviru dijaloga i da njega treba da oceni Ustavni sud Kosova.

On je kazao i da pošto dve strane nisu mogle da se dogovore oko statuta ZSO pravni i eksperti za zaštitu prava manjina iz Saveta Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske i Italije napravili su nacrt statuta.

„Taj statut je baziran na onome što je prvenstveno dogovoreno, poštujući pravosuđe Kosova i poštujući crvene linije koje su obe strane prezentovale tokom dijaloga“, kazao je Lajčak i dodao da je taj dokument predstavljen i u Beogradu i u Prištini 21. oktobra i da su i Vučić i Kurti pozvani u Brisel da razgovaraju o tom dokumentu.

On kaže da je put normalizacije najveće dostignuće u njegovom mandatu i da ono samo treba da se implementira.

„Nadam se da će nakon više od godinu dana finalizirate implementacija i da nećemo raspravljati o prvim koracima. Sporazum je tu i ostavljam ga svom nasledniku“, kazao je Lajčak.

On je napomenuo da kraj njegovog mandata nije još uvek blizu i da za svog naslednika nema saveta ali da će, kada za to dođe vreme, dosta toga imati da razmeni sa njim.

Comments

Pročitaj još