• Početna>
  • Vesti>

Borel: Pokušavam da pokrenem dijalog Beograda i Prištine, sporazumi da se primenjuju

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da pokušava ponovo da pokrene dijalog između Beograda i Prištine.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučica i kosovskog premijera Aljbina Kurtija na dijalog u Brisel, on je na konferenciji za novinare nakon sastanka Saveta ministara EU, rekao da pokušava da pronađe operativno rešenje.

„Imamo dogovor, Ohridski sporazum. On mora biti primenjen“, istakao je Borel.

Prema njegovim rečima, problem sa sporazumima je u tome što oni moraju da se primenjuju.

„Strane nisu mogle da ih primene iz ovih ili onih razloga“, istakao je Borel i dodao da misli da je bilo neophodno nastaviti sastanke na visokom nivou da bismo znali gde smo, posebno u vreme kada države članice raspravljaju o njegovom predlogu za ukidanje sankcija Prištini.

„Ako ove sankcije budu ukinute, nadam se, barem je ovo moj predlog, makar i postepeno ali brzo, to može da stvori scenario u kojem će dijalog, ne kažem da bude nastavljen, ali bar ne prekinut naglo“, rekao je Borel.

On je istakao da se dvojica lidera dugo nisu srela u okviru dijaloga i da bi želeo da se nešto dogodi pre pre kraja njegovog mandata.

U Luksembrugu je juče održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i predstavnika regiona Zapadnog Balkana, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Tokom sastanka su, pored ostalog, razmenjena mišljenja o Zapadnom Balkanu, uz učešće ministara spoljnih poslova Srbije, Albanije, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i Kosova.

Comments

Pročitaj još