Obeležena gradska slava Lipljana – Sveta trojica

Foto: RTV Gračanica

Gradska slava u Lipljanu obeležena je danas služenjem liturgije u crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u ovom gradu uz prisustvo velikog broja vernika. Nakon liturgije i sečenja slavskog kolača, otvorena je i manifestacija pod nazivom „Pogačijada“.

Verni narod pravoslavni okupio se danas u crkvi u Lipljanu slaveći Svetu Trojicu, slavu ovog grada, prisećajući se vremena kada je u ovom gradu na ovaj dan, bilo mnogo više ljudi. Danas su se na liturgiji i litijama oko crkve, okupili, ne samo meštani, već i posetioci iz drugih sredina.

“Nas danas ovde ima duplo više pravoslavnih duša, nego što trenutno živi u ovom gradu. Zato je naša radost velika i molimo se Bogu da nam da snage da istrajemo da bismo mogli da dočekamo i one koji žele sutra da se vrate” rekao je u besedi Dragiša Jerinić, paroh lipljanski.

“Ima nas danas dovoljno da proslavimo ovaj praznik, ali ne dovoljno da nas bude dosta. Poručio bih svima koji žive van Lipljana da dođu ovde u svoju crkvu, u svoj grad, da svi zajedno proslavimo – poručio je Milan Joksimović” predsednik Privremenog organa opštine Lipljan.

Nakon liturgije, presečen je slavski kolač čiji je domaćin bio Igor Čepkenović, a koji je deo kolača predao novom kolačaru Novici Šabiću.

U okviru tradicionalnog obeležavanja gradske slave, već nekoliko godina organizuje se Pogačijada, manifestacija koja promoviše kosovsku pogaču, ali i običaje i kulturu našeg naroda.

“Trudimo se na neki način da sačuvamo naše prave vrednosti, naše nematerijalno nasleđe, a pogača je deo nas, deo naše svakodnevnice i našeg postojanja – kaže Danijela Simonović ispred Uduženja „Tradicija kroz vekove“.

Obeležavanje Svete trojice traje tri dana i za to vreme hramovne slave su i u Sušici, Skulanevu i Dobrotinu.

Comments

Pročitaj još