• Početna>
  • Vesti>

Analitičari uoči sastanka Kurti-Vučić u Briselu: Dogovori i preuzete obaveze se moraju sprovoditi

Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Poslanik Demokratske partije Kosova (DPK) Džavit Haljiti ocenio je da je sastanak na najvišem nivou Kosova i Srbije 26 . juna, prilika da obe strane shvate da se sporazumi i preuzete obaveze moraju primeniti.

Poslanik DPK je u izjavi za portal gazetablic.com kazao da je neophodno da se Kurti i Vučić sastanu, te da se nada da na njemu neće biti sukoba, već da će se značiti direktan doprinos kosovskog premijera, imajući u vidu ustavne obaveze koje ima kao predsednik Vlade, uz neophodnost razumevanja da Kosovo ima samo jedan put i pravac.

„Onaj ko pokušava da bude na potpuno suprotnom pravcu od SAD i EU, sa nekim je drugim, ali ne i sa narodom Kosova. Naš nacionalni interes je koordinacija odluka sa SAD i EU“, kazao je poslanik DPK.

Dodao je da se dogovori i preuzete obaveze moraju sprovoditi, ne zbog izbornih interesa, već zbog interesa dve zemlje.

Kosovski analitičari ocenjuju da bi na sastanku premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu trebalo da se premene prioriteti dijaloga, uključujući i zahtev EU oko formiranja ZSO, prenosi Koha.

Politički analitičar Fidan Ukaj smatra da će se sastanak završiti neuspehom zato što će međunarodna zajednica insistirati na formiranju ZSO, prenosi Koha.

„I ovaj sastanak će biti, kao i ostali sastanci, još jedan neuspeh zato što će primena sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, kako se čini, i dalje biti zahtev međunarodnog faktora za Kosovo. Mislim da je učinjena nepravda u sprovođenju dogovora iz plana redosleda“, rekao je Ukaj.

On smatra da ako EU želi da primeni osnovni sporazum, plan redosleda ne bi trebalo da za prvu tačku ima osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Mislim da bi samo reformisanje tog plana redosleda ili uvođenje drugih tačaka kao prvih tačaka implementacije sporazuma predstavljalo nastavak procesa dijaloga, ali i implementaciju sporazuma“, kazao je Ukaj.

Profesor ustavnog prava Mazlum Baraljiju ocenio je da predmet razgovora Kurti-Vučić trebaju biti Briselski sporazum i ostali njegovi aneksi, ali da je skeptičan da će Srbija da učini napredak.

„Predmet razgovora treba da budu pre svega Briselski sporazum i ostali aneksi. Ako može da se napravi pozitivan korak, to je dobro, ali sam skeptičan jer Srbiju ne zanima bilo kakav napredak u dijalogu sa Kosovom. Srbiju ne zanima mir na Balkanu. Srbija nije zainteresovana za evropske integracije“, rekao je Baraljija.

On je dodao da je uzrok i neuravnotežen pristup i nemogućnost EU da primora strane, a pre svega Srbiju, na sprovođenje sporazuma.

„Nije zbog pogrešne politike i pogrešnog pristupa, prosto podrška Srbiji i ponižavanje do sankcija, odnosno mera, prema Kosovu“, rekao je Baraljiju.

Podsetimo, lideri Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti sastaće se u sredu 26.juna u Briselu , potvrdio je portparol Evropske unije (EU) Peter Stano.

Biće ovo prvi susret na najvišem političkom nivou u ovoj godini. Radi se u susretu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a domaćini će biti šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni evropski izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak. 

Comments

Pročitaj još