• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Zamolio sam Makrona da stane uz Srbiju na putu ka očuvanju mira

Foto: RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, i zamolio ga da stane uz Srbiju “na njenom teškom putu ka očuvanju mira i stabilnosti, uprkos svim nedaćama sa kojima se na tom putu susreće”.

Predsednik Vučić je naveo da je u razgovoru naglasio važnost kontinuiteta u rešavanju pitanja od značaja za Srbiju, pogotovo u pogledu Kosova i Metohije i uslova u kojima živi obespravljena srpska zajednica.

“Ponovio sam da ovo pitanje i dalje treba da zauzima visoko mesto na agendi EU, uz snažan diplomatski angažman u cilju konačne realizacije Briselskog sporazuma i formiranja Zajednice srpskih opština, kao osnove za izgradnju održivog mira i garancije bezbednosti za srpski narod”, naveo je Vučić na Instagramu.

Kako je dodao, u razgovoru je istakao da zalaganje za dijalog ostaje temelj politike Srbije u regionalnim odnosima i najvažniji činilac u rešavanju teških pitanja koja su pred svima nama.

“Zato sam zamolio predsednika Makrona da stane uz Srbiju na njenom teškom putu ka očuvanju mira i stabilnosti, uprkos svim nedaćama sa kojima se na tom putu susreće”, napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je naveo da je sa Makronom razgovarao o gorućim pitanjima u regionu, aktuelnim političkim promenama u evropskim i globalnim okvirima i o mogućem uticaju na Srbiju i njeno mesto u datom kontekstu, kao i o potrebi za strateškom saradnjom u oblikovanju buduće putanje našeg kontinenta i sveta u celini, kao i u rešavanju hitnih pitanja u pogledu regionalne bezbednosti i ekonomske stabilnosti.

Comments

Pročitaj još