• Početna>
  • Vesti>

Omaž Branislavu Banetu Iliću: Bio je svačiji i ničiji

Foto: Radio Mitrovica sever

Gradski muzej u Kosovskoj Mitrovici danas je bio domaćin emotivnog i svečanog događaja posvećenog sećanju na nedavno preminulog zavičajnog slikara Branislava Baneta Ilića, čija su dela ostavila neizbrisiv trag u umetničkom svetu Kosova.

Članovi porodice, prijatelji, kolege umetnici, poštovaoci dela i ostali građani okupili su se danas kako bi odali počast nedavno preminulom slikaru. Program je započeo svečanim otvaranjem izložbe, koja je obuhvatila najznačajnija dela iz svih faza njegovog stvaralaštva.

Kustos Gradskog muzeja Ivana Milutinović je prisutne upoznala sa radom i životom Branislava Baneta Ilića, 

„Branislav Bane Ilić rođen je 1944. godine u Kosovskoj Mitrovici. Završio je čuvenu Umetničku školu u Peći a potom i višu pedagošku u Prištini. Samostalno je izlagao u Kosovskoj Mitrovici, Prištini, Raški, Novom Pazaru, Zubinom Potoku i drugim kulturnim centrima. Imao je preko 100 grupnih izložbi, u zemlji i inostranstvu. Bio je učesnik više likovnih kolonija, a jedan je od osnivača Likovne kolonije „Sokolica“ u Zvečanu i kolonije „Mladen Popović“ navela je Milutinović.

Branislav Ilić bio je inspirisan motivima Mitrovice i verovatno je da su svi oni, koji su prolazili pored Ilićevih pejzaža, odlazili sa pozitivnim impresijama i utiscima, dodala je Milutinović.

„Branislav Ilić je bio suptilan, osetljiv, tih i nečujan. On nastoji da oživi i valorizuje one vrednosti koje najbolje ilustruju kulturno nasleđe i istorijsku prošlost. Razumevanje prirode, oživljavanje prošlosti, stapanje poteza i oblika, najbolje potvrđuje njegovo oštro crtačko oko i trezvena jasnoća. Uspeo je da ovekoveči arhitekturu i motive stare Mitrovice, rodne kuće i ognjišta, vodenice, parkove, pijace, zanatske radionice, kaldrme, i one okoline koje su ostavile najveći trag. Njegovi radovi iskazuju ličnu nostalgiju i ljubav prema svom zavičaju, te s pravom možemo reći da je Branislav Ilić bio zavičajni slikar i umetnička ličnost koja je ostavila neizbrisiv trag u razvoju umetnosti na ovim prostorima“ rekla je Milutinović.

Vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Saša Vučić pozdravio je prisutne i rekao da je Branislav Ilić svojim radom i nesebičnim zalaganjem doprineo očuvanju i afirmaciji likovnog stvaralaštva na Kosovu i Metohiji.

„Povod današnjeg okupljanja je sećanje na lik i delo Branislava Ilića, koji nam je kroz svoje radove, slike stare Mitrovice, Zvečana i manastira sa prostora Kosova i Metohije, doprineo očuvanju i afirmaciji likovnog stvaralaštva na ovim prostorima“ rekao je Vučić.

Organizacioni odbor 29. „Mitrovačkog festivala kulture” odlučio je da Banetu Iliću posthumno dodeli Povelju za razvoj likovne umetnosti i kulturnog stvaralaštva, koju je članovima porodice slikara uručio Saša Vučić.

Sin preminulog umetnika Marko Ilić zahvalio je prisutnima na lepim rečima i kazao da je Branislav Ilić bio svačiji i ničiji.

„Svačiji je bio jer svaka kuća u ovom gradu ima njegovu sliku. Ničiji je bio kao čovek koji je živeo svoj život. Plemenit, pošten i tih čovek koji je svoj život živeo boemski“ rekao je Ilić.

Omaž je organizovan u okviru obeležavanja 29. Mitrovačkog festivala kulture.

U nastavku programa, danas u 17 časova biće upriličeno zatvaranje likovne kolonije “Mladen Popović” i izložba radova nastalih tokom prethodnih dana.

Comments

Pročitaj još