• Početna>
  • Vesti>

Lajčakov “produženi” mandat: Poslednji trzaji EU da se napravi pomak u dijalogu Beograda i Prištine 

epa07214800 Miroslav Lajcak, Slovakia's Minister of Foreign Affairs attends a press conference at the end of the 25th OSCE Ministerial Council in Milan, Italy, 07 December 2018. The 25th OSCE Ministerial Council, bringing together some 57 Foreign Ministers from across the OSCE region, will take place in Milan on 06 and 07 December 2018. EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO

Specijalni izaslanik Evropska unije za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je pre nekoliko dana prilikom posete Kosova i Metohije da ga je visoki komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj zamolio da na funkciji ostane do kraja januara 2025. godine. Tokom njegove posete Prištini, moglo se čuti i da je u planu da se do kraja ovog meseca organizuje sastanak na visokom nivou u Briselu. Da će do sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i doći, potvrdio je juče portparol Evropske unije Peter Stano.

Stano je novinarima rekao da će na sastanku na visokom nivou u Briselu učestvovati i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

ADVERTISEMENT

Kako je poslednjih meseci održano sedam rundi dijaloga na tehničkom nivou bez ikakvih rešenja, postavlja se pitanje da li je Lajčak dobio “produžetak” kako bi u narednih meseci došlo do bilo kakvog pomaka u dilaogu Beogarda i Prištine.

Lajčak je u Prištini, podsetimo, izjavio da će, iako mu se mandat uskoro završava, na molbu visokog predsatvnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja, ostati na funkciji specijalnog izaslanika za dijalog do kraja januara sledeće godine. 

“Ne mogu reći da je ovo poslednja poseta, jer kao što sam već kazao, zamoljen sam da ostanem do januara”, rekao je Lajčak.

Inače, pre pet godina, na mestu visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj zamenio je koleginicu Federiku Mogerini. Nekoliko meseci kasnije, na predlog novog šefa evropske diplomatije, Miroslav Lajčak je izabran od strane Evropskog saveta i imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i to 1. aprila 2020. godine. Takva pozicija unutar EU do tada nije postojala, a za vođenje dijaloga bila je zadužena osoba koja je bila na čelu evropske diplomatije. Bilo je predviđeno da on na toj poziciji Lajčak ostane do 31. marta 2021. godine, ali mu je mandat produžen.

Upravo tokom boravka u Prištini, kada je i najavio da će na funkciji ostati još nekoliko meseci, Lajčak je razgovarao sa glavnim prištinskim pregovaračem, Besnikom Bislijimijem o tome da se u Briselu organizuje nova runda dijaloga na visokom novou. Podestimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, poslednji put u Briselu se sastali u septembru prošle godine.

Comments

Pročitaj još