• Početna>
  • Vesti>

Otvorene „Vidovdanske svečanosti“ u Velikom Ropotovu

Foto: RTV Puls

Manifestacija “Vidovdanske svečanosti”, koja se organizuje već 23 godine, održava se u periodu od 19. do 28. juna u Kosovskom Pomoravlju. Pored mnogobrojnih građana, sinoćnjem svečanom otvaranju u Velikom Ropotovu prisustvovali su predstavnici lokalnih institucija, sveštenstvo i monasi manastira Draganac.

Manifestaciju je blagoslovio protojerej novobrdski Stevo Mitrić, koji je besedio o Vidovdanu i slavnoj istoriji srpskog naroda.

Svečanost je započela otvaranjem tradicionalne izložbe slika sa kolonije „Vidovdanski kolorit“ koja se održava po 16. put.

Ansambl narodnih pesama i igara Venac, Kulturnoumetničko društvo “Abrašević” u Prilužju, “Simonida” u Ranilugu i KUD “Radomir Popović” u Kosovskoj Kamenici priredili su bogat i atraktivan program inspirisan kulturnim nasleđem Kosova i Metohije i stare Srbije.

Centralni događaj manifestacije je fokusiran na Vidovdan, 28.jun, kada će se održati liturgija u crkvi Svetih Arhangela Mihala i Gavrila u Velikom Ropotovu a zatim liturgija se seli kod spomenika Knezu Lazaru, uz organizovan odlazak na Prilepac, rodno mesto Lazarevo, gde će biti rezanje kolača i služen pomen, uz prigodan kulturnoumetnički program.

Generalni pokrovitelji manifestacije su Kancelarija za KiM i Privremeni organ opštine Kosovska Kamenica.

Comments

Pročitaj još