• Početna>
  • Vesti>

Petković povodom Dana borbe protiv seksualnog nasilja: Priština uveličava broj žrtava u konfliktu, u političke svrhe

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković podsetio je na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja da u konfliktima svako razuman i čovečan mora da ukaže na neophodnost suzbijanja i kažnjavanja ove pojave, kao i da pozove na pružanje svakog vida pomoći i podrške žrtvama.

“Nažalost, svedoci smo neljudske prakse političara u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem da za dnevno političke svrhe zloupotrebljavaju žrtve seksualnog nasilja tokom sukoba u našem regionu i tendenciozno broj žrtava višestruko preuveličavaju”, kaže Petković.

On smatra da seksualno nasilje u sukobima prikazuju kao jednostranu pojavu kako bi se demonizovala jedna strana u konfliktu.

“Kurti i njegovi saradnici godinama govore o 20 hiljada žrtava seksualnog nasilja na Kosovu i Metohiji tokom sukoba 1999. godine, iako je nadležna institucija u Prištini status žrtve seksualnog nasilja potvrdila za manje od hiljadu osoba. Ti zvanični podaci navode se i u izveštaju generalnog sekretara UN od 1. oktobra 2020. godine. Pri tom, srpske civile koji su brutalno maltretirani i silovani od strane pripadnika terorističke UČK u Prištini niko i ne pominje, iako je ta pojava bila masovna”, saopštio je Petković

On dodaje da je zloupotreba žrtava seksualnog nasilja vrhunac bezdušnosti i političko profiterstvo najgore vrste. Petković smatra da najveću štetu zbog takvog ponašanja trpe upravo žrtve i zato, za Beograd to nije i nikada neće biti tema za političke obračune i manipulaciju brojkama.

Comments

Pročitaj još