• Početna>
  • Vesti>

Pesnički susreti “Aleksandar Aca Despotović”: Poezija duše i veče nadahnuća

Foto: Radio Mitrovica sever

Pesnički susreti „Aleksandar Aca Despotović“ održani su večeras u porti hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Ova manifestacija je značajan kulturni događaj posvećen očuvanju i promociji poezije, koji se godinama unazad održava u čast pesnika Aleksandra Ace Despotovića.

Dobrodošlicu prisutnima najpre je poželeo Crkveni hor „Branislav Nušić“ pod dirigentskom palicom Petra Rakića. Priređen je i prigodan muzički program, u kojem se stihovima iz Kosovskog boja predstavio guslar Stanko Adžić. Recitator i besednik Jovana Jokić kazivala je stihove iz pesme Ace Despotovića.

U ime organizatora manifestacije svečanost je svojim stihovima otvorio pesnik Milan Mihajlović, koji je govorio o Aleksandru Aci Despotoviću.

„Aca Despotović je rodonačelnik poezije u Kosovskoj Mitrovici posle Drugog svetskog rata. On je 1969. godine objavio prvu knjigu poezije „Žubor vremena“, a onda je počeo istinski da žubori kroz amanete oca Jovana, i kroz knjigu, koja po meni ima pravi naslov za čika Acu a to je „Privremeno mrtav“. Jeste se upokojio, jeste blaženopočivši, ali je sa nama i večeras, kao i proteklih godina“ rekao je Mihajlović.

Svojim stihovima predstavio se i Vidak Maslovarić, pesnik i potpredsednik Udruženja književnika Srbije koji je pozdravio večerašnje okupljanje i preneo pozdrave udruženja.

„Nekako mi se čini da kako vremenim, sve više verujem u činjencu da „majka rađa a Bog sastavlja“. Pretpostavljam da se to i danas dogodilo i srećan sam zbog toga. U obavezi sam i da prenesem velike pozdrave Udruženja književnika Srbije, čiji je sastavni i ravnopravni deo Društvo književnika Kosova i Metohije i Društvo književnika Vojvodine. Ono što se u ovim okolnostima stvara, jeste za veliku pažnju i pretpostavljam da će biti darodavno za neku buduću istoriju, za neke buduće generacije, kako bi znali da jesmo u nekom smislu živeli uspravno. Onoliko koliko nam je dato bilo u ovim okolnostima da trajemo koliko trajemo“ rekao je Maslovarić.

Na ovogodišnjoj svečanosti svojim stihovima predstavila se i zavičajna pesnikinja Vidosava Vida Arsenijević, kao i Nataša Radosavljević Nara, koja na ovoj manifestaciji učestvuje prvi put.

Nenad Radenković Jero pesnik i vajar kaže da mu je drago da ova manifestacija ima svoj kontinuitet i da traje godinama unazad.

„Najpozitivnije reči mogu reći o organizatoru i lokalnoj samoupravi, koja je imala i vremena i sredstava. Obzirom da se svakodnevno nešto od kulturnog sadržaja može naći u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Mitrovici i Zvečanu, to me zaista ispunjava. Kao što Srbi širom ovog balkanskog prostora misle na svoju kulturu i baštine je, tako to radimo i mi u ovom prostoru u kojem živimo i radimo. Nama je možda najteže, ali tako nam je nametnut taj teret vremena koji moramo da nosimo. Ova manifestacija ima za zadatak da ulepša, ionako težak život, ovom narodu na Kosovu i Metohiji“ rekao je Radenković.

Direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Saša Vučić naveo je da su na ovogodišnjoj manifestaciji učešće uzeli pretežno zavičajni pesnici.

„Zbog trenutne situacije i okolnosti, opredelili smo se da ceo 29. Festival kulture bude usresređen na zavičajni i pokrajinski nivo, u svim kulturnim dešavanjima, i muzičkim, pesničlim i folklornim. Nastupiće i ansambli sa ovih prostora“ rekao je Vučić.

Svojim stihovima večeras su se predstavili i Maja Danilović, Novica Sovrlić, Nevena Milosavljević, Slobodan Milidragović, Blagoje Ž. Popović, Nenad Milošević, Sara Jekić i Nemanja Božović. Pesnicima su nakon učešća uručene zahvalnice.

U okviru obeležavanja 29. Festivala kulture sutra će u Mitrovačkom dvoru sa početkom u 20 časova biti održan koncert Fakulteta umetnosti.

Organizator događaja je Kulturni centar „Dragica Žarković“ u saradnji sa Gradskom bibliotekom „Vuk Karadžić“ i Gradskim muzejom. Pokrovitelji manifestacije su Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još