• Početna>
  • Vesti>

Lajčak sa komandantom KFOR-a: Odluka o otvaranju Mosta na Ibru mora biti doneta uz posredovanje EU

Foto: Radio Mitrovica sever, glavni most gledan iz Severne Mitrovice

Komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš  razgovarao je , u Prištini ,  sa  Specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju Kfora,  Ulutaš i Lajčak su razmotrili blisku saradnju i redovnu koordinaciju između Kfora i EU na terenu, kao i niz tema od zajedničkog interesa koje utiču na sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice širom Kosova.

Navodi se da je na sastanku  dva zvaničnika  zaključeno  da svaka odluka o otvaranju Mosta na Ibru mora biti doneta uz posredovanje EU.

,,Oni su ponovili svoju posvećenost nastavku saradnje u korist bezbednosti širom Kosova i regionalne stabilnosti. Takođe su ponovo potvrdili da svaka odluka u vezi sa Mostom u Mitrovici treba da bude doneta u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji Nato nastavlja da podržava, uključujući i napore Kfora. Ovo je ključno za bezbednost svih zajednica. Kfor održava stalno prisustvo na mostu u Mitrovici i vrši redovne patrole u ​​okolnim područjima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat – zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, doprinoseći obezbeđivanju sigurnog i bezbednog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu i slobode kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

,,Kfor je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Euleksa, sa kojima radi u bliskoj saradnji“, zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još