• Početna>
  • Vesti>

Borelj predložio zemljama članicama EU da ukinu kaznene mere prema Prištini

Foto: Tanjug

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj predložio je zemljama članicama EU da ukinu kaznene mere prema Prištini, uvedene pre godinu dana zbog situacije na severu Kosova, saznaje RTS od izvora u Briselu.

O ovoj preporuci raspravljaju danas ambasadori zemalja članica u okviru Političkog i bezbednosnog komiteta EU. Izvori u Briselu navode da će rasprava pokazati raspoloženje zemalja članica i moguće sledeće korake, ali ne očekuju da se o ovom pitanju brzo postigne saglasnost.

“Nema saglasnosti da li mere protiv Prištine treba ukinuti odmah ili to učiniti postepeno. Većina zemalja članica smatra da mere treba ukinuti, više zbog balansa između dve strane u dijalogu nego zbog samog učinka Prištine”, navode izvori.

U izveštaju podnetom 18. juna Žozep Borelj se poziva na ocenu da je Priština preduzela određene korake na ispunjavanju zahteva EU. Šef evropske diplomatije smatra da bi ukidanje mera bio politički signal koji bi doprineo uravnoteženom kontekstu u kojem bi dijalog Beograda i Prištine mogao da napreduje.

U isto vreme, Borelj očekuje od Prištine da iskoristi priliku i deluje na način koji izbegava eskalaciju i nekoordinirane akcije.

U saopštenju od 3. juna prošle godine, EU je pozvala Beograd i Prištinu na deeskalaciju, prestanak jednostranih poteza i retorike koja izaziva podele.

Prema izvorima, Borel je u izveštaju naglasio i da će Brisel nastaviti da prati dešavanja na severu Kosova, kao i dalje poteze Beograda i Prištine i da će vršiti pritisak na obe strane kako bi se izbegle tenzije.

EU je u junu 2023. uvela kaznene mere Prištini nakon nasilja na severu Kosova, kada su gradonačelnici albanske nacionalnosti uvedeni u opštinske zgrade, mimo preporuka o izbegavanju poteza koji mogu da izazovu tenzije.

Mere uvedene krajem juna prošle godine uključivale su izbegavanje sastanaka EU zvaničnika sa predstavnicima Prištine i obustavu sastanaka u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

EU je tada suspendovala i korišćenje predpristupnih fondova i razmatranje projekata za Kosovo u okviru Investiciong fonda za Zapadni Balkan.

Comments

Pročitaj još