• Početna>
  • Vesti>

U petak besplatni pregledi kože u KBC Kosovska Mitrovica i Domu zdravlja Zvečan

Foto: Radio Mitrovica sever

Besplatni preventivni dermoskopski pregledi biće organizovani u petak 21. juna od 14 do 18h na Odeljenju dermatovenerologije mitrovačkog KBC i u Domu zdravlja Zvečan.

Preglede će obavljati četiri specijaliste koji dolaze sa univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i sa VMA.

Specijalista dermatovenerologije dr Ana Srbljak kaže da su ovi pregledi pre svega organizovani zarad preventivnog delovanja kod stanovništva u seoskim sredinama kojih je naročito mnogo na području opština Leposavić, Zubin Potok i Zvečan.

To stanovništvo je usled prirode posla,  naročito izloženo štetnom delovanju UV zračenja, a zdravstvene ustanove koje su im dostupne, po pravilu nemaju dermatologa.

“Što se nas tiče, naši pacijenti ovde mogu tu vrstu pregleda svakodnevno da obavljaju kod nas, jer mi imamo dermatologe koji su edukovani za  dermoskopske preglede,  ali sama kampanja služi da zapravo malo podignemo svest stanovništva, kao prvo o štetnom dejstvu UV zračenja i bolestima koje ono može na koži da izazovei neophodnosti najpre samopregleda i naravno preventivnih pregleda koje obavljaju lekari” rekla je dr Srbljak na današnjoj konferenciji za medije.

Ona je posebno apelovala na seosko stanovništvo na području opština koje gravitiraju ka KBC Kosovska Mitrovica,  da se odazove pozivu i jednim relativno komfornim i kratkim pregledom otklone sumnju na promene.

I ovu akciju besplatnih preventivnih pregleda, organizuje Ministarstvo zdravlja Srbije, ovog puta u saradnji sa Udruženjem dermatovenerologa Srbije.

“Cilj je da ako možemo sprečimo ovim preventivnim pregledima karcinom kože koji predtsvlja jedan od najinvazivnijih karcinomai koji vrlo lako daje metastaze” istakla je pomoćnica direktora KBC KOsovska MItrovica za medicinska pitanja dr Danica Radomirović.

Naglasila je da ni za ove preglede, pacijentima neće biti potrebni uputi, zakazivanja niti zdravstveno osiguranje.

“Potrebna je samo dobra volja, a lekari će biti tu za vas” poručili sui z KBC KOsovska MItrovica.

Ovi  pregledi se obavljaju drugu godinu zaredom na teritoriji cele Srbije i regiona.

Comments

Pročitaj još