• Početna>
  • Vesti>

Kočanović: Jedinstvo u slozi i ljubavi prema Bogu i ljudima je naše najjače oružje u borbi protiv onih koji seju mržnju

Foto: TV Most

U manastiru Crna Reka u prisustvu velikog broja vernika svečano je obeležen praznik Svetog Petra Koriškog, čije se čudotvorne mošti nalaze u manastiru.  Svetoj liturgiji koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uz sasluženje episkopa novobrdskog Ilariona, prisustvovali su i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Veselin Kočanović, zamenik direktora i Milena Parlić, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM.

„Okupili smo se da, zajedno sa našom Eparhijom, proslavimo Svetog Petra Koriškog. Prepodobni Petar Koriški je živeo u 13. veku i veliki je srpski, hrišćanski svetitelj. Rodom je iz sela Koriše blizu manastira Svetog Marka kod Prizrena. Čitajući i slušajući o životu Petra Koriškog učimo važne životne lekcije koje se mogu primeniti i na današnje, savremeno doba. Da su dela koja ostavljamo iza sebe ljubav prema ljudima, Bogu i veri, put koji nosi mir i spokoj“, rekao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović.

Kočanović je u ime direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića čestitao praznik svim vernicima koji slave ovaj praznik.

„Čestitam praznik sa željom da se uvek okupljamo u veri i jedinstvu i miru i da ujedinjeni u slozi i ljubavi prema Bogu i ljudima, kao naše najjače oružje pobedimo one koji seju mržnju i čine sve da uskrate osnovna ljudska prava našem narodu“, poručio je Kočanović.

On je dodao da dok god je srpski narod istrajan i složan to se neće dogoditi.

„Dokle god čuvamo svoje svetinje dotle će se naša vera i naše nasleđe održati. Današnja liturgija i svi mi zajedno danas pokazujemo da je ovo put kojim moramo da idemo u borbi protiv zla“, naglasio je Kočanović.

Episkop novobrdski Ilarion pozvao je vernike da budu sledbenici Petra Koriškog koji je, kako je rekao, išao za Gospodom Hristom.

„Ne možemo da imamo tu meru podviga kakvu je on imao, ali, možemo da podnesemo teskobu koji nam svaki dan donese, možemo da prihvatimo i nepravdu kao lek za večni život, bolest i neko razočarenje i u sebe i u nekog drugog a da ne klonemo“, poručio je Ilarion.

Manastir Crna Reka je monaška isposnica usred planina južnog dela centralne Srbije, smeštena u klisuri Crne reke. Nalazi se u selu Ribariće i pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve.

Kao celina predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Pored sve svoje izuzetne lepote i znamenitosti, manastir Crna Reka je dugo bio skoro nepoznat van svoje uže okoline. Tek od skora, izgradnjom mosta na jezeru kod Ribarića i popravkom prilaznog puta, manastir Crna Reka, kao redak dragulj srpske srednjovekovne kulture, izlazi iz relativne anonimnosti u kojoj obitava već punih 700 godina.

Manastir je aktivan, muški i o njemu brinu monasi.

Comments

Pročitaj još