• Početna>
  • Vesti>

Brajović: Između Beograda i Prištine sledi dijalog, pre ili kasnije

Foto: Medija centar Čaglavica

Udruženje novinara Srbij (UNS) će biti aktivnije u praćenju realizacije treće rezolucije o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu, rekao je u emisiji Slobodno srpski generalni sekretar UNS-a Nino Brajović. Ovo pitanje rešavaće se kroz dijalog Beograda i Prištine, koji prema Brajovićevom mišljenju, sledi pre ili kasnije.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović smatra da je veoma važno što je Skupština Evropske federacije novinara krajem prošlog meseca u Prištini usvojila rezoluciju o formiranju Međunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

Ne odustajemo

Brajović je naglasio da, iako su slične rezolucije već usvojene 2018. i 2021. u Lisabonu i Zagrebu, nije bilo napretka u njihovoj realizaciji.

“To je bio jedan od razloga da mi tražimo treću rezoluciju, da podsetimo da mi od toga ne odustajemo. Rezolucije, ne obavezuju onoga na koga vi apelujete da nešto uradi. U svakom slučaju podsećaju sve faktore koji su bitni da treba da rade svoj posao”, kazao je on.

Dodao je da će Udruženje novinara Srbije biti aktivnije u praćenju realizacije treće rezolucije o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu.

“Sada imamo mnogo razloga, za sve ono što se dešavalo u poslednjih pet godina,  usvajanje dve rezolucije i nepostupanje po njima, da tražimo da se formira komisija i da razgovaramo sa svim akterima. Dakle, i sa EULEKS-om i sa UNMIK-om i da počnu neke svoje arhive da pretresaju, da obaveštavaju tužilaštvo, i da koordiniramo taj posao, koliko god možemo”.

U poslednjoj rezoluciji , prema Brajovićević rečima, uzeta je  primer Komisije za istraživanje ubistava novinara koja je formirana u Beogradu i koju i dalje vodi Veran Matić, a koja je dala rezultat.

“Ona je dala rezultat koji je malo ko očekivao, a to je bilo podizanje optužnice za ubistvo Slavka Ćuruvije. Nažalost, mi pravosudni epilog toga nemamo, ali je rezultat rada te Komisije podizanje optužnice iza koje apsolutno stoje novinari u Srbiji”, rekao je on.

Prema tekstu rezolucije, u rad Komisije za istraživanje ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu trebalo bi da se uključe predstavnici UNMIK-a, EULEKS-a, novinarskih udruženja, sudije i tužioci iz Beograda i Prištine.

Napetost rešiti kroz dijalog

Brajović je istakao da zbog političkih napetosti između Beograda i Prištine može biti teško postići bližu saradnju srpskih i kosovskih tužilaštava, ali očekuje da će se to rešiti kroz dijalog.

“Između Beograda i Prištine sledi dijalog, pre ili kasnije. U okviru tog dijaloga, potrebno je formiranje Zajednice srpskih opština i među ostalim pitanjima koje treba rešavati kroz dijalog je svakako i ovo pitanje. Mi ćemo ga kandidovati, i mislim da je ono jako važno za taj dijalog. Da bi oko nečega gde smo mi već dosta prikupili materijala, gde mi imamo dosta činjenica, mogla tužilaštva da sarađuju uz dobre usluge UNMIK-a i EULEKS-a, koji bi mogli tu da posreduju i da stvaraju neku atmosferu poverenja između Beograda i Prištine, kada je reč o ubijenim i nestalim novinarima”, istakao je on.

Govoreći o izveštavanju beogradskih medija o dešavanjima na Kosovu. Brajović je primetio da se najviše pažnje posvećuje ekcesima i incidentima, a malo drugim životnim pitanjima.

Comments

Pročitaj još