• Početna>
  • Vesti>

Godišnjica bitke na Košarama: Heroji nikada ne smeju biti zaboravljeni

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Povodom 25. godišnjice od bitke na Košarama, sinoć je u Beogradu održana komemorativna akademija, sa koje je poručeno da Srbija ne zaboravlja svoje heroje.

Akademiji su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije na čelu sa premijerom Milošem Vučevićem, predstavnici Vojske Srbije, MUP-a, Srpske pravoslavne crkve, kao i gosti iz Republike Srpske.

Kako je objavljeno na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, Vučević je rekao da su vojnici, borci i njihove starešine u Vojsci Savezne Republike Jugoslavije zaslužni za bitke na Košarama i Paštriku kojima je osujećen plan NATO za kopnenu agresiju na Srbiju, te da ona to ne sme zaboraviti.

“Istorija Srbije je prepuna primera hrabrosti ljudi koji su branili čast, ognjište i živote nejakih od napada raznih osvajača. Retko se postavlja pitanje šta bi se desilo da junaci sa Košara nisu učinili herojsko delo u odbrani svoje zemlje“ dodao je Vučević

U ime boraca sa Košara, sinoć je govorio pukovnik u penziji Duško Šljivančanin, ratni komandant 53. graničnog bataljona prištinskog korpusa 3. armije Vojske Jugoslavije, koji je rekao da je četvrt veka dovoljna vremenska distanca da se može izvršiti analiza događaja koji su prethodili agresiji, kao i onih u toku i nakon agresije, s vojnog, političkog i geostrategijskog aspekta..

„Stanje na toj granici je uvek bilo stanje ni rata ni mira. Bitke na Košarama i Paštriku su simbol odbrane od NATO agresije. Do momenta potpisivanja Kumanovskog sporazuma nijedan strani vojnik nije kročio na tlo Kosova i Metohije. Odbranom državne granice omogućili smo uslove za pregovore našem državnom rukovodstvu i Rezoluciju 1244“, rekao je pukovnik u penziji.

Sindi Ivanković, ćerka majora Vojske Jugoslavije Krunoslava Ivankovića, poginulog na karauli Košare 14. aprila 1999, obratila se u ime porodica poginulih boraca, slavnih heroja sa Košara rekavši da sebe smatra živim sećanjem na svog oca.

“Život se nastavio, tako ni komemoracije, ni obeležavanje godišnjica, ni književne večeri meni ne mogu zameniti tatu, ali kada čujem da se o njemu i svim tim hrabrim ljudima priča meni je puno srce. Za mene je današnji događaj više od dužnosti i tradicija, to je moj život. Bez osude i kritike imam svoj san o slobodi i miru, da mislimo drugačije, da usvajamo različita znanja i veštine, da to postane naše gorivo za očuvanje sećanja i tradicije” rekla je Ivanković.

Organizator komemorativne akademije je Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Borbe na Košarama trajale su 67 dana, do 14. juna 1999, kada se Vojska Jugoslavije, posle Kumanovskog sporazuma, povukla s Kosova i Metohije.

Comments

Pročitaj još