• Početna>
  • Vesti>

U Srednjovekovnom parku u Gračanici počeo festival “Štit”

Foto: Kim

Osmi festival “Štit” (Shield) koji promoviše srednjovekovnu kulturu i život ovog kraja počeo je danas u Gračanici.

U Srednjovekovnom parku “Ordo Draconis” u Gračanici po četvrti put se organizuje ovaj festival. U naredna tri dana posetioci će moći da vide ili učestvuju u izradi novca Kralja Milutina, izradi srednjovekovnih košulja, papira, nauče streličarstvo, bacanje koplja i sekira, ali i da vide igre vatre i uživaju u muzičkom programu. Sve to pripremilo je Udruženje “Red zmaja” koji već osam godina organizuje ovaj festival.

“Festival traje do nedelje, ono što nas očekuje su radionice srednjovekovnih veština i zanata, jedna od njih je i pletenje verižnih košulja, pored toga imamo pravljenje srednjovekovnih papira, kaligrafiju i herardiku. Biće još radionica kada budu došli ostali gosti s obzirom da smo danas samo mi iz udruženja ‘Red zmaja’, sutra nas očekuje i takmičenje u streličarstvu i viteškim borbama, kao i takmičenje u bacanju koplja i sekira i to nije samo za učesnike festivala već za sve posetioce“, rekao je Boban Petrović iz udruženja “Red zmaja” i jedan od organizatora ovog festivala.

Pored domaćih učesnika, na festivalu će učestvovati i gosti iz Beograda i Novog Sada, a tokom sutrašnjeg dana organizovaće se defile kroz Gračanicu.

“Veći broj ovih radionica je zapravo namenjen deci koja uče istoriju u osnovnoj i srednjoj školi ovde imaju priliku da vide i primene nešto praktično iz tog doba”, dodao je on.

Boban Petrović kaže da se interesovanje za ovaj festival menja iz godine u godinu, ali i naglašava da na posećenost dosta utiče i bezbednosna situacija.

“Interesovanje zavisi i od vremena, dešavalo se i da pada kiša za vreme festivala. Dolaze i grupe dece, danas nam je bila Građevinsko-saobraćajna škola ali dolaze i ljudi koji to vole i najviše im se sviđaju viteške borbe kao i igre vatrom koje imamo i večeras i sutra uveče. S obzirom da smo u blizini manastira stranci koji čuju takođe vole da dođu”, dodao je on.

Posetioci su različiti, kaže on, od domaćih, do gostiju iz Srbije i regiona, a neretko se u Srednjovekovnom parku mogu sresti i gosti iz inostranstva.

Festival “Štit” se završava u nedelju veče kada će učesnicima i najboljim takmičarima biti dodeljene nagrade.

Festival organizuju, kao i prethodnih godina Viteška udruženja ‘Red zmaja’, ‘Beli orlovi’ iz Beograda, ko i tematski park ‘Red znaja’i Kulturno prosvetna zajednica Kosova i Metohije. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Opština Gračanica, Privremeni organ grada Prištine.

Comments

Pročitaj još