• Početna>
  • Vesti>

Srbi na Spasovdan nisu mogli na liturgiju u novosagrađeni hram u centru Prištine

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg – Spasovdan. Na Kosovu i Metohiji pravoslavna crkva i vernici Spasovdan su obeležeili u Prištini, Prizrenu i drugim sredinama. Liturgiju nisu mogli da služe u hramu Hrista Spasa u Prištini, zbog zabrane lokalnih vlasti i policije.

Dok većinska, albanska zajednica ovih dana obeležava 25 godina ulaska NATO vojnika, predstavljajući taj događaj kao oslobađanje Kosova, Srbi sa druge strane, pokušavaju da ostvare osnovna ljudska prava.

I danas, na Spasovdan zabranjeno im je da liturgiju služe u novosagrađenom, ali još nedovršenom hramu u centru Prištine.

Da se kojim slučajem neko ne bi pojavio u Hramu Hrista Spasitelja, policija dežura u neposrednoj blizini.

Ipak, Srbi su se okupili u Prištini i proslavili gradsku slavu. Spasovdan su obeležili u Hramu Svetog Nikole.

“Nažalost, mi danas u Prištini ne služimo u Hramu Hrista Spasa, jer je to i gradska slava i slava hramovna, nego u Hramu Svetog Nikole, ali daće bog, kao što uvek daje – samo da se okrenemo i vratimo bogu da malo više prizivamo ime Božje“, kaže Staniša Arsić, prištinski paroh.

Tamo gde je Srba najmanje ostalo, danas ih je u pravoslavnim hramovima najviše. Osim u Prištini okupili su se i u Prizrenu.

Na manifestciji Spasovdanski dani, služena je liturgija u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg – Svetog Spasa. Otvorena je i izložba slika sa likovne kolonije “Jesen u Prizrenu”. Nastupio je i crkveni hor “Car Dušan” iz Štrpca.

Comments

Pročitaj još