• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorima Latinske Amerike razgovarao o problemima sa kojima se srpski narod na KiM suočava

Foto: Kancelarija za Kosovi Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorima zemalja Latinske Amerike u Republici Srbiji: Argentine, Brazila, Kube, Meksika i Venecuele, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na samom početku razgovora Petković je izrazio zahvalnost vladama ovih zemalja na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije i na doslednom poštovanju Rezolucije 1244 SB UN, kao i na punoj podršci borbi koju Srbija vodi u međunarodnim telima za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.

Petković je ambasadore Argentine, Brazila, Kube, Meksika i Venecuele upoznao sa problemima sa kojima se srpski narod svakodnevno suočava na Kosovu i Metohiji, naglasivši da je Priština nizom jednostranih akata ugrozila godinama građenu stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u pokrajini.

U tom smislu Petković je podsetio da je Kurti nedavno zabranio upotrebu dinara u pokrajini i platni promet sa centralnom Srbijom, što je imalo za cilj da Srbe ostavi bez plata, penzija i osnovnih sredstava za život, ali i da im onemogući lečenje i školovanje i da srpske institucije i srpski narod konačno protera sa njihovih vekovnih ognjišta i tako ostvari svoj san o Kosovu i Metohiji bez ijednog Srbina.

“Povodom rešavanja ovog problema, beogradska i prištinska delegacija su se sastale sedam puta u Briselu, pri čemu je Beograd imao konstruktivne predloge, ali ih je Priština, sve do jednog, odbila” istakao je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je izrazio zabrinutost i zbog činjenica da Priština uporno odbija da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština, jer očekuje da kada proteraju srpski narod i srpske institucije sa Kosova i Metohije, neće ni biti potrebe za formiranjem ZSO. U tom kontekstu, on je podsetio da se za godinu i po dana sa teritorije Kosova i Metohije iselilo 15 odsto Srba.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao i na jednostrano i suprotno svim sporazumima zabranjivanje srpskim zvaničnicima da uđu u pokrajinu, pa je tako njemu već dve godine onemogućeno da uđe na teritoriju KiM, što je dovelo do niza posledica i do zaustavljanja mnogih projekata u srpskim sredinama, koji su od suštinske važnosti za život našeg naroda.

Direktor Kancelarije na KiM je ukazao i na farsu oko referenduma za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu KiM, na koji nije izašlo 99 odsto Srba, a koja je jasno pokazala da je Kurti odlučio da nastavi da sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5 odsto podrške albanskih glssova.

Uprkos svemu ovome i više nego jasnoj činjenici da kod prištinskih političara ne postoji ni minimum dobre volje za građenje mira i suživota na prostoru Kosova i Metohije, Beograd će ostati opredeljen za dijalog i kompromis, jer je to jedini način da se sačuva mir u pokrajini i regionu i da se dođe do preko potrebne normalizacije odnosa na terenu, istakao je Petar Petković.

“U tim nastojanjima, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje krovni, pravno obavezujući dokument za zaštitu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije” zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Comments

Pročitaj još