• Početna>
  • Vesti>

Danas je Spasovdan, u Prizrenu liturgije i “Spasovdanske svečanosti”

Foto: RTS

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Vaznesenje Gospodnje ‒ Spasovdan, prestoničku slavu. U 19 časova u Vaznesenjskom hramu počinje Spasovdanska litija.

Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje pravoslavna crkva proslavlja četrdesetog dana posle Hristovog vaskrsenja i uvek pada u četvrtak, šeste nedelje posle Vaskrsa.

Prema predanju, praznik se poslavlja u znak sećanja na dan kada se Isus poslednji put javio učenicima, zapovedio im da idu po svetu i propovedaju jevanđelje, a zatim se, na Maslinskoj gori, naočigled svih uzneo na nebo, čime je završio svoje delo spasenja.

Hristovi učenici su potom prenosili veru svetom i time ljude spasavali u veri, odakle i naziv praznika.

Dušanov zakonik usvojen je na Spasovdan 1349. godine, na isti praznik je i dopunjen pet godina kasnije.

U Prizrenu “Spasovdanske svečanosti”

Društvo prijatelja manastira Svetih Arhangela kod Prizrena i Dom kulture “Gračanica” organizuju manifestaciju “Spasovdanski dani”, koja će biti održana 13. juna u atrijumu crkve Sv. Spasa.

Manifestacija se održava uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija i podršku Prizrenske crkvene opštine Prizren, saopšteno je iz Doma kulture “Gračanica”.

Tim povodom biće otvorena izložba slika sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“ a pripremljen je i bogat kulturno-umetnički program.

Pokrovitelj manifestacije je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Comments

Pročitaj još