• Početna>
  • Vesti>

Vučević: Srbija je najzainteresovanija za mir u regionu, članstvo u EU je naš strateški interes

Foto: Instagram

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević kaže, povodom reakcija u regionu na Svesrpski sabor, da ga nisu iznenadile reakcije američke ambasade u Sarajevu, osim u delu gde su pokazali nerazumevanja Dejtonskog sporazuma.

“To kako su republike uredile sukcesiju jugoslovenske imovine je jedno pitanje. A potpuno je drugo pitanje kako je uređeno korišćenje, odnosno prava vlasništva svojine, na javnoj imovini u samoj Bosni i Hercegovini, ako pričamo o njoj. A to je upravo uređeno kroz Dejtonski sporazum”, ističe Vučević.

Ukazuje da mora da postoji prostor za razgovor. 

“Sve drugo nas vodi u eskalaciju sukoba. Nemamo boljih odnosa bez toga. Neophodno je da se razgovara o svim pitanjima, i to je interes i Bosne i Hercegovine”, ističe Vučević.

“Dejton je održao 29 godina mira u BiH”

Premijer Miloš Vučević rekao je Dejtonski sporazum održao 29 godina mira u BiH.

“Siguran sam da kada bismo imali i priliku da sami pričamo, i Srbi, i Hrvati, i Bošnjaci, i Albanci, da bismo se mnogo lakše dogovorili nego kada imamo one koji navodno dolaze sa primerima dobre prakse ili iskustvom da posreduju ili rešavaju neke stvari. Ja verujem u dogovor i verujem u razgovor, ja verujem da Bosna i Hercegovina mora da čuva Daytonski sporazum”, rekao je Vučević.

Rekao je da su sve 53 tačke Deklaracije usvojene na Svesrpskom saboru apsolutno u duhu Dejtonskog sporazuma.

“Ne deklarativno, nego suštinski. Suštinski su u duhu, u saglasju s Dejtonskim sporazumom. Ni na jedan način ne vode ka opstrukciji ili poništaju Dejtonskog sporazuma”, rekao je Vučević.

Jedini, pravi put, kako kaže, jeste razgovor Bošnjaka, Srba i Hrvata, međusobno poštovanje, razumevanje i priznavanje.

“Kada se međusobno budu poštovali i razumevali, verujte da će sve lakše stvari biti, lakše stvari rešavati, donositi ključne odluke. Da li je to lako ili nije, bojim se da nije, ali verujem da su generacije političara koje su danas aktuelne u BiH svesne svoje odgovornosti i da će biti dostojne tih izazova”, rekao je Vučević.

Kada se priča o politici predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i reakcijama naroda u RS, Vučević smatra da treba ući “u njihove cipele” i razumeti šta doživljavaju svakog dana.

“Verujemo u Bosnu i Hercegovinu sa Republikom Srpskom”

Premijer je rekao da je mir preko potreban i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima.

“Ja verujem da smo svi dovoljno zreli da se ne vraćamo u neke godine kada smo svi platili ogromnu cenu. I da nikom neće pasti na pamet da se igra nekih stvari koje će nas voditi putem koji je katastrofalan za svakoga”, rekao je Vučević.

“Došlo je do prekonfiguracije u EP, mi čuvamo Srbiju”

Premijer kaže, povodom rezultata izbora za Evropski parlament (EP), da je Srbiji važno da razume političke procese i da naspram toga vidi nacionalne interese, odnosno da se ponaša relevantno. 

“Relevantno je da ne trčimo napred kako smo mi najpametniji. Nego da pažljivo posmatramo i razumemo sve okolnosti i poruke koje nose ovi evropski izbori”, ukazuje Vučević. 

Navodi i da je bitno da se u politici ne vode emocijama, već da se ponašaju racionalno.

“Ako je pitanje KiM rešeno, čemu pritisak na Srbiju”

Predsednik Vlade ističe, povodom dijaloga Beograda i Prištine, da ne želi da ispucava jeftine parole, već da brani narod na Kosovu i Metohiji.

“Najviše se brinemo po pitanju KiM. To je teško pitanje za Srbiju i Albance, koje je otvoreno. I imali smo različite istorijske okvire, rešenja, momente kada je jedna ili druga strana bolje stajala ili dominirala, ili imala neke bolje geopolitičke okolnosti, i ništa nije dalo dugoročno rešenje”, sumira Vučević.

Navodi da glas Srbije ne može da dođe, ili prođe, svuda u svetu gde bi trebalo.

“Ali geopolitika je jedan konstantan proces, uvek je u promeni. Za neke velike igrače na međunarodnoj sredini Kosovo i Metohija je rešan slučaj, a za druge, naravno, nije. Ali i za one za koje je pitanje KiM rešeno, ako je tako, čemu pritisak na Srbiju”, kaže Vučević.

Objašnjava da pojedini tamo vide nezavisnu državu, ali za njega nezavisna, niti će biti.

“Ne može to ni da bude dok srpska strana ne kaže da je to nezavisna država”, zaključuje Vučević.

“Kurti koristi ovaj momenat za teror nad Srbima na KiM”

Vučević navodi da i geopolitika utiče na pitanje Kosova i Metohije, i kao primer ističe rat u Ukrajini.

“I jedna i druga strana vide slučaj Kosova kao dobar ili loš za svoje interese. Dobija se novi momenat u odnosu na geopolitičke okolnosti u svetu i treba nam Miloševe mudrosti (Miloš Obrenović) da sačuvamo državu”, ističe premijer Srbije.

Naglašava da je ono što Priština, a pre svega Aljbin Kurti, radi na terenu – pravi problem.

“Koristi ovaj moment i ima podršku za to da sprovodi teror nad Srbima na KiM, pre svega na severu. Naš zadatak i cilj je podrška Srbima na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244”, navodi Vučević.

Napominje da narod mora da bude svestan da je na teritoriji KiM trenutno tuđa vojska, pre svega NATO.

“To je prostor koji je pod kontrolom druge sile u smislu monopola fizičke prinude, ali i moramo da budemo umešni, sposobni, hrabri i mudri da razumemo Srbe na KiM i vrlo jasno ponavljamo šta su naši politički ciljevi i politika Srbije na KiM”, zaključuje premijer Srbije.

“EU je strateški interes Srbije”

Premijer Miloš Vučević je rekao da je strateški interes Srbije da bude deo Evropske unije.

Evropska unija, kaže, nije zajednica sklopljena emocijama, ljubavlju i empatijama, nego zajednica utemeljena na interesima.

“Najveća vrednost Evropske unije, ono što je nama ovde na Balkanu, kao što sam rekao, nasušno potrebno, to je mir. Najveća tekovina Evropske unije nije pitanje ekonomije, nego mir. Evropska unija je donela mir na prostor članica Evropske unije i ja mislim da bi ulazak ovog dela Balkana, ovog dela Evrope u Evropsku uniju doneo garanciju mira na ovim prostorima. Time bi se stvorili uslovi da se politički kroz dijalog reše sva otvorena pitanja”, rekao je premijer.

Comments

Pročitaj još