• Početna>
  • Vesti>

Ulutaš: Uloga Kfora ostaje suštinska, zasnovana na Rezoluciji 1244

Foto: Tanjug

Uloga Kfora ostaje suštinska, poručio je komandant Nato misije, general-major Ozkan Ulutaš, na svečanosti povodom četvrt veka službe Kfora na Kosovu, koja je održana u Kampu ,,Filmski grad“ u Prištini.

Komandant Kfora, general-major Ozkan Ulutaš istakao je da je privilegija stajati sa pripadnicima Kfora kao komandant najduže misije u istoriji Alijanse.

„Kfor predstavlja opipljivu, dugogodišnju i postojanu posvećenost Natoa bezbednosti širom Kosova i regionalnoj stabilnosti, zahvaljujući svakodnevnoj posvećenosti i profesionalizmu njegovih vojnika i civilnog osoblja“, rekao je Ulutaš.

On odao počast onima koji su izgubili živote služeći u okviru misije.

Istakao je da uloga Kfora ostaje suštinska.

„Čast mi je da nastavim da delim ovo putovanje sa vama i neću štedeti truda, zajedno sa hiljadama žena i muškaraca u uniformama, iz Nato saveznika i partnera, kojima sa ponosom komandujem.

Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, da obezbedi mirno i bezbedno okruženje za sve ljude koji žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Kfor je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i Euleksa, sa kojima radimo u bliskoj saradnji“, naglasio je Ulutaš.

Događaju su prisustvovali kosovska predsednica Vjosa Osmani, šefovi Misije Evropske unije za vladavinu prava (Euleks), Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (Unmik), Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Oebs), specijalni predstavnik Evropske unije, kao i brojni ambasadori zemalja koje služe u Kforu i verski lideri, navodi se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još