• Početna>
  • Vesti>

Defile Kosovskih bezbednosnih snaga u Prištini; Osmani: Nato nam je pre 25 godina pomogao u slobodi

Foto Kim

Povodom godišnjice od ulaska NATO trupa, odnosno “Dana oslobođenja” kako je kosovska vlast imenovala ovaj događaj, u Prištini je održan defile Kosovskih bezbednosnih snaga.

Defile Kosovskih bezbednosnih snaga pratili su brojni kosovski zvaničnici, te međunarodni predstavnici i gosti iz inostranstva.

Kako navode mediji u Prištini, prvi put je na ovom defileu prikazano i novo vojno i policijsko naoružanje.

Na ceremoniji su se obratili kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani.

„Vaša parada danas nas ispunjava ponosom i daje nam osećaj sigurnosti. Veoma sam srećan što sa vama vidim veliki i brz napredak KBS-a. Ovo je rezultat našeg višegodišnjeg ulaganja i rada, posebno poslednje tri godine. To je postignuto zahvaljujući udvostručenju budžeta, utrostručenju naoružanja”, rekao je Kurti, a prenosi Ekonomia onlajn.

Tokom svog govora, predsednica Kosova Vjosa Osmani ostvrnula se na “herojstvo Oslobodilačke vojske Kosova”.

“OVK je bila naš najmoćniji stub otpora i nade, hrabre žene i muškarci su uzeli oružje da brane naše pravo na postojanje. Hrabrost OVK je priča o herojstvu koja će se pričati od generacije na generaciju“, rekla je ona.

Osmani: Nato nam je pre 25 godina pomogao u slobodi, zaslužujemo članstvo

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da Kosovo zaslužuje članstvo u vojnoj organizaciji Nato, 25 godina nakon oslobođenja, piše Koha.

Osmani je u govoru u Skupštini na svečanoj sednici rekla da 1999. godine nije bila samo vojna pobeda Natoa već i trijumf ljudskog duha nad tiranijom i dobra nad zlom. Ona je rekla da članice Natoa nisu bile samo vojnici kada su ušle na Kosovo, već spasioci.

Ona je rekla da će se Kosovo uvek sećati poginulih i svih onih koji su doprineli slobodi Kosova i da pre svega treba poštovati stoicizam naroda Kosova i OVK.

„Sloboda nije dar, već je za nju plaćena najveća cena koju narod može da plati. Sloboda je danas odgovornost i nasleđe koje moramo čuvati i obećanje koje moramo ispuniti za ovu i svaku generaciju koja dolazi posle nas. Nato nam je dao podršku i danas ciljamo i zaslužujemo članstvo u ovoj vojnoj organizaciji sa našom vojskom, koja je svojim profesionalizmom spremna da postane doprinosnik miru bilo gde u svetu“, rekla je ona.

Comments

Pročitaj još