• Početna>
  • Vesti>

UNFPA angažovan na osnaživanju porodice: Jaka porodica – jako društvo

Foto: Radio Mitrovica sever

U maju mesecu, svuda u svetu se obeležava Međunarodni dan porodice.

Ovaj dan posvećen je civilizacijskoj tekovini koja se smatra osnovnom ćelijom društva a koja je danas u ozbiljnoj krizi..

Porodica bi trebalo da predstavlja stabilnu socijalnu zajednicu u okviru koje, među njenim članovima, vlada poštovanje, međusobno uvažavanje, podela odgovornosti, poverenje i ljubav.

Psiholozi se slažu da se psihičke smetnje, delikvencija i bolesti zavisnosti ređe javljaju među članovima skladnih, harmoničnih porodica koje će suzbiti svaki osećaj usamljenosti, izopštenosti i neprihvaćenosti.

Odnosi dece i roditelja, dece međusobno i bračnih partnera glavna su determinanta kvaliteta života. Često se porodica poistovećuje sa oazom u kojoj se vraća vitalnost i okrepljuje duh nakon celodnevne izloženosti stresu na poslu, u školi, u društvenom životu uopšte.

Frustracije nagomilane usled nezdravih porodičnih odnosa, često se navode i kao okidač za nasilje u društvu. Pedagozi i psiholozi često ukazuju na to da iza agresivne dece obično stoje agresivni roditelji. Agresija u porodici direktno se reflektuje na društvo u vidu vršnjačkog nasilja koje je rastući problem svuda u svetu.

Odnosi sa roditeljima indirektno diktiraju i naš odnos sa budućim partnerom, kreiraju naše poimanje prijateljstva, naš odnos prema autoritetima na poslu – jednom rečju impliciraju se na sva ostala polja naših međuljudskih odnosa.

Uprkos svesti o njenom značaju, porodica je u savremenom društvu u ozbiljnoj krizi, pa je sve više razvedenih brakova, samohranih roditelja, ali i dece izmeštene iz bioloških u hraniteljske porodice. Sve je više registrovanih slučajeva nasilja u porodici, a još je više onih koji nisu evidentirani.

Da bi podsetio na značaj zdravih porodičnih odnosa i ukazao na potrebu ponovnog zbližavanja njenih članova pre svega kroz zajedničke kreativne aktivnosti, Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) je povodom Svetskog dana porodice, u selu Dren na području opštine Zubin Potok, organizovao lepo i veselo druženje. Cilj akcije bio je  osnaživanje međuljudskih odnosa, najpre kroz neposrednu komunikaciju i zajedničku angažovanost pripadnika različitih generacija na stvaralačkom polju. Jer neposredna, otvorena komunikacija je najbolji način za rešavanje konflikata, informisanje mlađih naraštaja, razmenu emocija.

Tokom akcije, najmlađi su zajedno sa starijima sadili cveće, oslikavali zidne površine i pravili ukrasne predmete. Okupljeni su uživali u čistom vazduhu, dobroj priči i vedrom raspoloženju.

Na kraju dana umorni, ali vidno zadovoljni, poručili su da je porodica temelj svakog zdravog društva i da nema te tekovine digitalne ere koja može nadmašiti živu reč, dodir ruke, miris zemlje, ukus palačinki koje spremamo zajedno.

Ovaj medijski sadržaj, Radio Mitrovica sever realizuje u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA).

U nastavku poslušajte emisiju posvećenu ovoj temi.

Comments

Pročitaj još