• Početna>
  • Vesti>

Sunjog: Implementacija sporazuma ključna za stabilnost i napredak regiona

Foto Radio Goraždevac

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog govorio je u intervjuu za Radio Goraždevac o aktuelnoj političkoj situaciji i izazovima na Kosovu, ističući da je njegov mandat obeležila relativna politička stabilnost, ali da postoji mnogo faktora koji su stvarali izazov.

“Ovo je bio period relativne političke stabilnosti sa zapravo velikim brojem pitanja vezano donošenje zakona i reformi koje su uspešno sprovedene”, rekao je Sunjog.

On je naglasio da je Evropska unija stavila novi akcenat na proces proširenja za ceo Zapadni Balkan kao jedno od rešenja za izazove s kojima se suočava region. Takođe, istakao je važnost implementacije sporazuma postignutih kroz dijalog između Beograda i Prištine.

“Obe strane moraju više da se fokusiraju na sprovođenje dogovorenog”, istakao je.

Sunjog je izrazio nadu da će Kosovo i region nastaviti da napreduju ka evropskim integracijama i postizanju stabilnosti, te da će se dijalog između Beograda i Prištine ubrzati i dovesti do konkretnih rezultata.

Postoji način se osigura bezbednost bez obustavljanja trgovine između Kosova i Srbije

Juna prošle godine, Vlada Kosova donela je odluku o zabrani uvoza srpskih proizvoda, ističući bezbednosne razloge kao osnovu za tu meru. Ova odluka je bila delimično odgovor na eskalaciju napetosti na severu Kosova, posebno nakon sukoba u Zvečanu krajem maja, kao i navodnog kidnapovanja tri kosovska policajca koji su kasnije pušteni.

“Mislim da je ovo predstavljeno od strane kosovske vlade ne kao zabrana trgovine, već kao bezbednosna mera kao odgovor na bezbednost. Naše tumačenje je da ovo treba da bude kratkoročna mera a ne da traje nekoliko meseci, skoro godinu dana”, kazao je Sunjog.

Sunjog je izrazio uverenje da postoji više načina da se osigura bezbednost bez potpunog obustavljanja trgovine između Kosova i Srbije.

“Mislim da postoje tehnički načini da se obezbedi da se spreči nelegalno krijumčarenje robe i nadam se da je ovo nešto o čemu će se ozbiljno razgovarati”, kauao je Sunjog.

U isto vreme, Sunjog je istakao da je Evropska unija prihvatila i predstavila novi plan rasta za region, koji naglašava važnost stvaranja regionalnog tržišta.

“Put do jedinstvenog tržišta je regionalno tržište, i ponavljam, slobodan promet robe je jedan od osnovnih principa Evropske Unije i trebao bi da se primeni i ovde”, naglasio je Sunjog u intervjuu za Radio Goraždevac.

Sunjog je takođe istakao da je EU spremna da pruži podršku regionu putem dodatnih finansijskih sredstava kako bi se olakšala regionalna integracija i put ka pristupanju EU.

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, izrazio je zabrinutost zbog nedavne akcije kosovskih vlasti koju vidi kao nekoordinisanu i neusaglašenu sa međunarodnom zajednicom.

“Ovo je akcija koja ne doprinosi deeskalaciji bezbednosne situacije na severu. Ovo svakako nije od pomoći. Ovo je nešto što nas je razočaralo.”

Na pitanje o sposobnosti Kosova da sprovede vladavinu prava na severu Kosova, s obzirom da većina stanovništva na tom području čini srpska zajednica, Sunjog vidi pozitivne pomake.

“Ako pogledate praktična pitanja, koja se tiču svakodnevnice, mislim da je na njih odgovoreno.” On je istakao pozitivne korake ka priznavanju dokumenata i unapređenju bezbednosti na severu.

Kada je reč o izgradnji poverenja između kosovskih vlasti i građana na severu Kosova, Sunjog je naveo da postoji napredak, ali da još uvek ima prostora za poboljšanje.

“Imamo pitanje verifikacije diploma sa univerziteta u Severnoj Mitrovici… Takođe imamo prilično impresivan broj kosovskih Srba koji konkurišu za pozicije u policiji, ali i u drugim institucijama”, rekao je Sunjog.

Potrebno je da poguramo obe strane da implementiraju sporazum

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog, istakao je četiri ključna problema sa kojima se suočavaja Kosovo.

Prva dva problema odnose se na fundamentalne vrednosti EU, poput demokratije, vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok se treći odnosi na ekonomski rast i četvrti na energetsku tranziciju i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Na pitanje novinara o inicijativama za unapređenje dijaloga između Beograda i Prištine, Szunyog je istakao:

“Mi zapravo imamo sporazum… To će biti deo budućih potencijalnih pregovora o pridruživanju Kosova. Tako da mi imamo sporazum, potrebno je da poguramo obe strane da implementiraju sporazum.”

Uprkos postojanju sporazuma, Sunjog je izrazio frustraciju nedostatkom napretka u implementaciji.

„Moj kolega i prijatelj Miroslav Lajčak ima izreku da konje možeš da dovedeš do vode, ali ne možeš da ih nateraš da piju vodu. Tu smo gde jesmo”, zaključio je Sunjog u intervjuu za Radio Goraždevac.

Comments

Pročitaj još