• Početna>
  • Vesti>

Treći kolegijum “Jedinstva” na otvorenom: Međunarodna zajednica i Priština da nam obezbede prostor za rad, oteto nam je na hiljade kvadrata u Prištini

Foto: Radio Mitrovica sever

Redakcija lista „Jedinstvo“ održala je danas u Kosovskoj Mitrovici treći kolegijum na otvorenom, ispred zgrade u kojoj su se do nedavno nalazile prostorije ovog najstarijeg srpskog medija na Kosovu, koji ove godine puni 80 godina.

Direktorica preduzeća “Panorama – Jedinstvo” i glavna i odgovorna urednica ovog medija Rada Komazec istakla je da uprkos otežavajućim okolnostima, najnoviji broj lista je na vreme izašao iz štampe.

Apelovala je na međunarodnu zajednicu i Prištinu da obezbede prostor za neometan rad redakcije, jer su kako je istakla oni i odgovorni što se drugi put za 25 godina, “Jedinstvo” našlo pod vedrim nebom.

“Prvo je to bilo 1999. godine kada smo izbačeni iz naše redakcije u Prištini, a evo i ovih dana naša redakcija je zakatančena, a mi smo izbačeni na ulicu. Ne možemo prihvatiti kao normalnost činjenicu da kosovska Agencija za privatizaciju otima na hiljade kvadratnih metara imovine lista “Jedinstvo” u Prištini, dok se mi nalazimo na ulici. Ovo je anticivilizacijski čin” poručila je Komazec sa današnjeg kolegijuma.

Naglašava da progon “Jedinstva” znači progon srpske reči i srpskog pisma sa Kosova. Dodaje da uprkos sili koja je “Jedinstvo” isterala iz Prrištine, sili koja ga i sada ostavlja bez krova nad glavom, ono će opstati.

“Svedok tome je najnoviji broj koji je izašao iz štampe uprkos izuzetno teškoj poziciji i teškom vremenu u kome se nalazi” istakla je Komazec i zahvalila požrtvovanim novinarima redakcije koji su svakodnevno na terenu, a koji u poslednjih desetak dana, otkako su napustili redakciju, rade od svojih domova.

Podsetimo, list “Jedinstvo” dobio je početkom maja usmeni nalog o iseljenju od izvesnog Ekrema Pecija koji se predstavlja kao navodni vlasnik prostorija u Ulici kralja Petra u Kosovskoj Mitrovici, u kojima se ova redakcija nalazila od 1999. Kako tvrdi Komazec, usmeni nalog pratile su i pretnje kosovskom policijom, specijalnim jedinicama i konfiskacijom. Uprkos tome što zaposlenima u „Jedinstvu“ niko do danas nije dostavio zvaničan nalog sa naredbom o iseljenju, niti je iko bilo kakvim vlasničkim listom, dokazao svoja prava nad ovom nekretninom, redakcija je odlučila da napusti ovaj objekat iz bezbednosnih razloga, kako niko od radnika ne bi bio izložen bilo kakvoj opasnosti ili neprijatnosti.

U dva navrata, vlasnik je kontaktirao redakciju, dajući rok za iseljenje i preteći dolaskom u pratnji policije. Prvi rok je istekao 15. maja, drugi 24. maja. Do sada se nije pojavio.

Prvi kolegijum na otvorenom, redakcija je održala 23. maja , a odmah sutradan i drugi.

Sa prvog su poručili da su spremni da rade od svojih kuća, a potom i da ne žele ništa tuđe, ali da će insistirati na tome da im se vrate njihove prostorije u Prištini.

Podršku redakciji “Jedinstva” dali su Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu, kao i mnogobrojne kolege.

Grupa medijskih radnika koji izveštavaju na srpskom jeziku, okupila se 15. maja u  redakciji lista “Jedinstvo” kako bi dala podršku radnicima ove medijske kuće.

Comments

Pročitaj još