• Početna>
  • Vesti>

Brnabić sa Stoltenbergom o saradnji i bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o saradnji sa NATO-om, osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji, kao i nastavku realizacije zajedničkih projekata.

Ana Brnabić je u razgovoru s Jensom Stoltenbergom istakla da ceni stav NATO-a kada je reč o vojnoj neutralnosti Srbije i da imaju interes i treba da nastave s pozitivnom agendom i dalje unapređuju partnersku saradnju u zajedničkom interesu, saopštila je Kancelarija za medije Vlade Srbije.

“Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u Pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 i osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji”, naglasila je premijerka.

Kada je reč o saradnji u oblastima koje izlaze iz okvira čisto vojne sfere, premijerka je istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa NATO-om, kao što su projekti naučno-tehnološke saradnje kroz NATO program “Nauka za mir i bezbednost“.

“Ovi zajednički programi, koji uključuju istraživače akademike i stručnjake, pokrivaju oblasti poput naprednih tehnologija, borbe protiv terorizma, energetske bezbednosti, korišćenja vodonične energije, a u narednom periodu bi mogli da obuhvate i zajedničke projekte u oblastima veštačke inteligencije i biotehnologija”, istakla je premijerka.

Predsednica Vlade je apostrofirala da je Srbiji očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa.

Stoltenberg je istakao da veoma poštuje Srbiju i da NATO može da sarađuje sa našim predstavnicima poštujući neutralnost naše države.

Generalni sekretar NATO-a je podvukao značaj partnerske saradnje sa Srbijom koja se od 2006. godine odvija se kroz program Partnerstvo za mir.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ivica Dačić i Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Stoltenberg, koji je sinoć doputovao u Beograd, završio je zvaničnu posetu Srbiji, a na aerodromu “Nikola Tesla” ga je ispratio potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević.

Comments

Pročitaj još