• Početna>
  • Vesti>

Vlada Kosova: Upoznati smo sa zahtevom o izborima, odluka u skladu sa Ustavom

Foto: Kim

Vlada Kosova saopštila je 17. novembra za Radio Slobodna Evropa da je upoznata sa zahtevom Beograda da se srpski izbori održe na Kosovu, kao i da će odgovor biti u skladu sa Ustavom Kosova.

Portparol Vlade Perparim Krieziu rekao je da će u pripremi odgovora biti analizirani Briselski sporazumi, postignuti između Beograda i Prištine u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

“Sadržaj i detalji zahteva biće analizirani i naš odgovor će uvek biti u svetlu zakona i Ustava Republike, poštovanja suvereniteta i nezavisnosti Kosova prema Članu 2. Osnovnog sporazuma iz Brisela i evropske prakse međudržavne saradnje za glasanje u inostranstvu građana sa dvojnim državljanstvom”, rekao je Krieziu.

U Članu 2. sporazuma iz Brisela navodi se da će se obe strane voditi ciljevima i principima povelje Ujedinjenih nacija, posebno onih o suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudskih prava.

Zvaničnici Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) rekli su ranije za RSE da je misija na Kosovu 3. novembra primila zahtev Vlade Srbije da se uključi u prikupljanje glasova građana Kosova sa dvojnim državljanstvom za izbore u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je opšte izbore za 17. decembar.

OEBS je saopštio da je o zahtevu Vlade Srbije obavestio Vladu Kosova i druge relevantne mehanizme, kao i da je podrška kosovskih institucija neophodna da bi se OEBS uključio u organizaciju izbora.

“Misija je obavestila Vladu Kosova o ovom zahtevu i u principu je spremna da prikupi glasove pod istim uslovima, na osnovu dosadašnje prakse. Ovi uslovi podrazumevaju saglasnost obe strane i obezbeđenje, uključujući i Kosovsku policiju”, rečeno je za RSE u OEBS-u.

Poslednji parlamentarni izbori koje je Srbija organizovala za srpsku zajednicu na Kosovu bili su 21. juna 2020. godine.

Comments

Pročitaj još