• Početna>
  • Vesti>

Antonijević: Trenutno više od 3.000 potpisa za povratak spomenika u Prištini

Spomenik palim srpskim borcima na groblju u Prištini (Foto Eparhija raško-prizrenska)

Peticija o povratku spomenika palim borcima u ratovima 1912-1918. na vojnom groblju u Prištini trenutno ima više od 3.000 potpisa, saopštio je advokat i stručnjak za ljudska prava Milan Antonijević.

Antonijević je za T a n j u g rekao da peticija, koju je pokrenuo koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić, sa jedne strane pokazuje broj onih koji su direktno podržali vraćanje spomenika, ali je ukazao da tu treba dodati i sve one koji su preko društvenih mreža uputili podršku da se to i uradi.

”Ogroman broj ljudi koji je ovu peticiju video i podelio govori o tome da postoji spremnost građana da pokrenu ovo pitanje, da je spremnost postojala u trenutku kada je ova ploča sa prištinskog pravoslavnog groblja uklonjena”, rekao je Antonijević.

Na pitanje koliko potpisnika je potrebno da bi se krenulo u pravcu vraćanja spomenika na groblje, on je rekao da je pažnja medija već podignuta. ”S obzirom da imamo prvo pojašnjenje francuske ambasade u Prištini, koje zaista nije bilo prilično zadovoljavajuće, već smo svi nastavili da govorimo o tome da bi bilo neophodno sve vratiti u pređašnje stanje, taj broj nije toliko bitan, čini mi se, već je očigledno pažnja medija s jedne strane podignuta. Mislim da je i francuska ambasada shvatila osetljivost ovog pitanja, na šta smo ukazivali i mi kroz peticiju”, rekao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, očigledno postoji razumevanje za to da je postupkom uklanjanja spomen ploče ambasada Francuske izašla iz ”okvira u kojima bi trebalo da bude”.

”Očigledno postoji razumevanje za to da je ovakvim postupanjem ambasada nekako izašla iz onih okvira u kojim bi trebalo da bude, da je ovo izuzetno osetljivo pitanje naročito na Kosovu, gde imate ogroman broj i spomenika i crkava i grobalja koja su bila oštećena tokom sukoba, koje se oštećuju i danas. To podiže tenzije u svakom trenutku i zbog toga očigledno postoji spremnost da se izađe u susret i peticiji i svim apelima javnih ličnosti i civilnog društva i da se sve vrati u pređašnje stanje. Da na taj način stavimo tačku na ovaj prilično čudan pokušaj, ne mogu kažem pisanja drugačije istorije, ali i nekog odnosa koji ipak pokazuje nepoštovanje prema srpskim žrtvama iz Prvog svetskog rata”, naveo je Antonijević.

Spomenik srpskim vojnicima poginulim u Balkanskim i Prvom svetskom ratu nalazi se na pravoslavnom groblju u Prištini, na mestu gde su sahranjeni srpski vojnici stradali tokom Prvog svetskog rata. Na fotografijama koje su objavile ambasade Francuske i Nemačke u Prištini sa obeležavanja 11. novembra, Dana primirja, videlo se da je na mestu gde je nekada bio spomenik posvećen srpskim vojnicima sada spomen-ploča posvećena francuskim vojnicima stradalim na KiM, a da je spomen ploča posvećena srpskim vojnicima pomerena sa strane.

Pomeranje spomen obeležja srpskim vojnicima izazvalo je oštre reakcije, a ambasade Francuske i Nemačke su potom u zajedničkom saopštenju priznale da je spomenik izmešten na njihovu inicijativu, objašnjavajući taj potez time što je poslednjih godina, posebno 2022., zajednička francusko-nemačka ceremonija bila, kako je navedeno, “okaljana kontroverzom u pojedinim medijima na Kosovu oko prisustva stele na kojoj se odaje počast srpskim vojnicima koji su poginuli između 1912. i 1918.” .

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost povodom izmeštanja spomen ploče srpskim vojnicima, ističući da ni srpska zajednica, koja to groblje koristi, ni Eparhija raško-prizrenska, koja se duhovno stara o pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiji, nisu bili konsultovani o izmeštanju spomen ploče oslobodiocima u Prvom svetskom ratu.

Eparhija je istakla da je na taj način ne samo ponovo iskazano nepoštovanje prema jednom spomen obeležju na pravoslavnom groblju na Kosovu i Meothiji, već se prekrajanjem istorije pokušavaju zamagliti nesporne istine o učešću i istorijskoj ulozi srpskog naroda na ovim prostorima.

Pomeranje spomenika osudili su i Kancelarija za KiM i Srpska lista. Ambasada Francuske u Prištini saopštila je potom da će razmotriti, kako je navela, “tehničke mogućnosti” da izmešteni spomenik srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini bude vraćen na svoje mesto.

Comments

Pročitaj još