• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Lajčakom u Beogradu – prihvaćen poziv za nastavak dijaloga u Briselu, u četvrtak o statutu ZSO

Foto: Tanjug

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Prihvaćen Lajčakov poziv da se za dva dana nastave razgovori između Beograda i Prištine u Briselu, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i precizirao da će se razgvorati o tekstu statuta ZSO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se specijalnim izaslanikom EU u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je pres služba predsednika.

Lajčak se prethodno sastao i sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Petković je, nakon sastanka Vučića i Lajčaka kojem je prisustvovao, izjavio da je prihvaćen poziv specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine da se za dva dana nastave razgovori u Briselu, gde će se razgovarati o tekstu statuta ZSO.

“Prihvatili smo poziv gospodina Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora Beograda i Prištine. Naša strana vrlo pripremljeno ide i sa posebnim timom eksperata gde ćemo razgovarati o tekstu statuta ZSO, što je prvi konkretan korak u pravcu formiranja ZSO”, rekao je Petković na konferenciji za medije

Dodao je da razgovori o statutu treba da daju odgovore na koji način će se rešiti brojna važna pitanja koja se odnose na ZSO, a pre svega svega na koji način će biti rešena izvršna ovlašćenja koja ZSO ima, u skladu sa sporazumima koji su potpisani 2013. i 2015. godine.

“To se odnosi i na zdravstvo, i školstvo, i prostorno planiranje, i sva druga važna pitanja. Beograd ima puno pravo da finansira sve te institucije kroz ZSO”, zaključio je Petković.

Prema njegovim rečima, predsednik je ukazao i na sve činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji, ali i brojnim eskalatornim potezima kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

“Razgovarali smo i o Zajednici srpskih opština, to je bilo na dnevnom redu današnjeg sastanka. To je ključna i najvažnija tema pre svega za srpski narod na Kosovu i Metohiji, pored deeskalacije na kojoj je predsednik Aleksandar Vučić posebno insistirao”, rekao je Petković.

Napominje da ZSO predstavlja mehanizam očuvanja kolektivnih i individualnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Nažalost, toga nema zbog toga što Aljbin Kurti ta prava gazi gotovo svakoga dana. Bilo je reči svakako i o svim drugim temama u okviru onih sporazuma koji su potpisani ili pak dogovoreni u dijalogu Beograda i Prištine. Vi dobro znate da Beograd nikada nije bežao od razgovora i dijaloga, već naprotiv, uvek smo insistirali na dijalogu kao jedinom načinu rešavanja svih problema i normalizacije odnosa Beograda i Prištine “, rekao je Petković.

Naglasio je da je za Srbiju važno da sačuva živote i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

“Zbog toga je važno da razgovaramo, pregovaramo i tražimo rešenja. Mir je taj koji je najdragoceniji. Ne smemo ni u jednom trenutku bilo kakvim potezom da ugrozimo mir i zato insistiramo na razgovorima”, istakao je Petković.

Poručuje da je Beograd konstruktivna strana, strana koja je posvećena procesu normalizacije odnosa.

“Mi smo odgovorni i u takvom pristupu ćemo biti i pre svega u periodu koji je ispred nas. Zato što je to jedini način kojim možemo da ostvarimo određene pomake i rezultate. Deeskalacija na terenu je neophodna, naročito na severu Kosova i Metohije”, naglasio je Petković.

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak prošle nedelje posetio je Prištinu gde je razgovarao sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom i drugim diplomatskim predstavnicima u Prištini, kao i sa komandom Kfora i članovima prištinske opozicije

Comments

Pročitaj još