• Početna>
  • Vesti>

Velika Hoča: Projekat budućeg Muzeja vina je projekat budućnosti koji je privukao donatore i potencijalne investitore

Radio Gorazdevac

Proteklog vikenda u Gospodarskoj kući „Saraj“ u Velikoj Hoči održana je prezentacija i promocija idejnog rešenja za rekonstukciju stare vinice (vinarije) iz 19. veka i njene prenamene za potrebe budućeg muzeja vina u ovom mestu.

Događaj je organizovalo udruženje „Biser Metohije“ uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. U prelepom ambijentu tradicionalne kuće Saraj u Velikoj Hoči stručnoj javnosti, lokalnim institucijama i potencijalnim donatorima glavni projektant d.i.a. Miloš Gašić iz Beograda je održao prezentaciju svog arhitektonskog rešenja.

Nakon uvodnog dela i prezentacije projekta otvorena je diskusija gde su predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Priština ukazali na potrebu da se pri rekonstrukciji i izradi detaljnog konzervacionog plana sačuvaju elementi tradicionalnog narodnog graditeljstva, pri čemu su obećali svoju nesebičnu podršku. Na kraju skupa učesnicima se obratio i Milan Petrović predsednik upravnog odbora udruženja „Biser Metohije“ iz Velike Hoče.

„Ovo je veliki dan za sve nas u Velikoj Hoči. Zahvaljujemo se Ministarstvu kulture Republike Srbije koje je podržalo naš projekat i iz svog budžeta finansiralo njegovu izradu. Posebnu zahvalnost dugujemo i Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Svaka aktivnost naših institucija na terenu nam uliva nadu za opstankom na ovim prostorima. Projekat budućeg Muzeja vina u našem selu je projekat budućnosti, projekat koji je privukao donatore i potencijalne investitore, koji su i danas sa nama, ali i projekat koji će drastično poboljšati turističku ponudu Velike Hoče. Vino je naš simbol, piće sa kojim meštani Velike Hoče imaju poseban odnos, budući da ga pravi gotovo svaka kuća vekovima unazad”, stoji u saopštenju ovog udruženja.

Comments

Pročitaj još