• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti je verni sledbenik ideje agresivnog velikoalbanskog ekspanzionizma i najveća bezbednosna pretnja regionu

Foto: RTS, print screen

Aljbin Kurti je, kao ideološko dete Adema Demaćija i verni sledbenik ideje agresivnog velikoalbanskog ekspanzionizma, najveća bezbednosna pretnja regionu, i dok god on bude na pozicijama moći, niko na zapadnom Balkanu neće moći mirno da spava, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Kurti smatra da je kriza u kojoj se svet nalazi prilika koju ne sme da propusti i da je ovo trenutak kada bi nekažnjeno i bez međunarodnog odgovora mogli da prođu i brutalno etničko čišćenje srpskog naroda sa vekovnih ognjišta na Kosovu i Metohiji, ali i destabilizacija i pokušaji komadanje drugih država na Zapadnom Balkanu u kojima Albanci figuriraju kao demografski i politički faktor” naveo je Petković u saopštenju.

U tom smislu, ističe Petković, Kurtijev plen nije samo Srbija, već i druge države u regionu u kojima on želi da, kako je naveo, agresivnim metodama, obrušavajući se na slabe ili miroljubive, sprovede velikoalbanski projekat.

“Taj projekat i u međunarodnoj javnosti nastoji da nametne kao neminovnost igrajući na kartu straha Evropljana od reprize sukoba na Zapadnom Balkanu, iako je on sam jedini i najveći proizvođač kriza u regionu” istakao je.

Srbija jeste miroljubiva, ali nije slaba, i nije se u prošlosti plašila ni većih nasilnika od Aljbina Kurtija, i to je odgovor na sva njegova sanjarenja o velikoj Albaniji i nekakvom de fakto ili de jure priznanju od strane Srbije, dodao je Petković.

“Beograd je uvek spreman da razgovara o mirnom rešavanju problema u regionu dok god postoji imalo nade da se na taj način može obuzdati nasilno ludovanje Aljbina Kurtija i njegovih istomišljenika, ali nijednog trenutka neće ustuknuti pred pretnjama i pristati na to da nepravo može da bude legalizovano nasiljem” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je danas u Parizu između ostalog izjavio i da su “Srbija i Rusija posebna pretnja po Kosovo” i da se “Ruskoj Federaciji dopadaju napori da se destabilizuje Balkan”.

Comments

Pročitaj još