EU: Novi predlog za osnivanje Zajednce izbalansiran

Foto: Tanjug

Evropska unija čeka da  Kosovo i Srbija, krenu dalje u bezuslovnoj primeni evropskog predloga, koji su, kako tvrde, u načelu prihvatile obe strane. Ono što se u ovoj fazi traži od Kosova je statut Zajednice opština sa srpskom većinom. Zvaničnici EU ističu da je novi predlog za osnivanje Zajednce izbalansiran. Novi evropski predlog za unapređenje primene sporazuma o putu normalizacije već je na stolu Kosova i Srbije.

Ono što je hitno traženo od Kosova je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Međutim, sadržaj dostavljen stranama ostaje poverljiv. I premijer Aljbin Kurti tokom izveštavanja Skupštini o procesu dijaloga, rekao je da je zamoljen da ne govori o detaljima. Međutim, prema njegovim rečima, nacrt je u skladu sa Ustavom Kosova.

O ovom nacrtu za RTK portparol EU Peter Stano ističe da su strane na sastanku 26. oktobra u Briselu prihvatile predlog evropskih lidera.

„Izneli su novi izbalansirani evropski predlog za formiranje Zajednice opština i insistirali da strane počnu da ga primenjuju. Ovo bi unapredilo proces normalizacije i ublažilo rizik od eskalacije i novog nasilja. Na sastanku su strane nagovestile “načelnu” spremnost da prihvate ovaj evropski predlog, ali su obe imale preduslove koji su drugoj strani bili neprihvatljivi. Očekujemo da će ova spremnost dovesti do implementacije bez daljeg odlaganja. Preduslovi nisu prihvatljivi“, rekao je Stano.

S druge strane, pojedini mediji na Kosovu objavili su dokumenta za koje se tvrdi da su deo nacrta statuta predložene Zajednice, ali su ih vladini zvaničnici demantovali.

Iz EU kažu da podneti dokument nije javan.

„Predlog EU nije javno objavljen jer su diplomatski napori u toku i nikada ne prenosimo zvanične dokumente o kojima se raspravlja, što je uobičajena praksa u međunarodnom posredovanju. Takođe, je naša dugogodišnja politika da ne komentarišemo navodna curenja informacija ili izveštaje medija koji tvrde da su videli ili objavili dokument“, dodao je Stano

Iz EU navodi da će obe strane biti procenjene na osnovu njihovog pojedinačnog učinka implementacije sporazuma.

Comments

Pročitaj još